Страните от НАТО и ЕС, може би с изключение на

...
Страните от НАТО и ЕС, може би с изключение на
Коментари Харесай

Военен експерт: Лъжа е, че не произвеждаме 155 мм снаряди

Страните от НАТО и Европейски Съюз, може би като се изключи Съединени американски щати, демонстрираха, че на практика не са подготвени за съществени бойни дейности. Европейски Съюз с намаляването на армиите и запасите на въоръжение, се оказа, че няма кой знае какво да даде на Украйна, макар желанието за присъединяване на равни начала със Съединени американски щати.

Това сподели за Euronews Bulgaria военният специалист Калин Димитров.

За тази война се употребяват извънредно доста артилерийски снаряди. Спряга се количество от 20 000 снаряда дневно, употребявани от Русия, а украинската страна декларира, че са ѝ нужни 6000 дневно. Възможностите на българското снарядно произвеждане е от порядъка на 10 000 снаряда на месец. Съединени американски щати създават към 90 000 снаряда на месец. Снарядите за 1 милиарда евро, които Европа ще даде ще са задоволителни за 4-5 месеца бойни дейности.

Това, че България не се причисли към тази помощ не е положително решение. Това ни даваше опцията да се опитаме да изтъргуваме наличните муниции на склад да ги сменяем с други. Ние нямаме 155 мм, само че разполагаме с други.

 
Лъжа е, че 155 мм снаряди не се създават от военните държавни сдружения. Влизате в уеб страницата на ВМЗ „ Сопот “ и го виждате 155 мм снаряд. Има най-малко две български сдружения – едно държавно, което е ВМЗ, дали е в кооперация с частното сдружение, което създава 155 мм снаряди или е в затворен цикъл, не мога да кажа, само че в уеб страницата им има такива. 99% съм сигурен, че България продава такива снаряди, които стигат до Украйна.
Обедненият уран е рисков само, в случай че бъде вдишан прахът от него – той е мощно отровен, само че не е радиоактивен. Това е отработен уран. В близкото минало е употребен за противотежест на асансьори.

Да не вземаме на съществено думите на някакви диктатори, които употребяват за освежаване на популацията, сподели Димитров във връзка отговора на Лукашенко и Путин, че в случай че Съединени американски щати и Англия дадат такива снаряди на Украйна, те ще отговорят със снаряди с същински уран. " Какъв ще е снарядът с обогатен уран, т.е. мини нуклеарна бомба? Единствените такива снаряди са за 203-милиметровите гаубици, които са свалени от въоръжение тъкмо преди 50 година ", добави той.

Вижте цялото изявление във видеото.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР