Страните от ЕС ще затегнат здраво контрола върху търговията с

...
Страните от ЕС ще затегнат здраво контрола върху търговията с
Коментари Харесай

Слагат специален код на етикетите за меда

Страните от Европейски Съюз ще затегнат крепко контрола върху търговията с пчелен мед, който се оказва измежду най-фалшифицираните храни.  
Европейската комисия и европарламентът готвят ново законодателство, което ще подсигурява цялостна проследяемост на произхода на бурканчето - час до кошерите, излиза наяве от известие на уеб страницата на Европейска комисия. За задачата партидите мед ще имат неповторим идентификационен номер, тъй че да е ясно кой е производителят. Отделно на етикетите би трябвало да бъде ясно посочено какво е наличието - дали медът е от страна от Европейски Съюз, дали са смесени разнообразни типове и от кое място са те и така нататък Целта е да се постави завършек на " коктейлите " със захарни сиропи, оцветители и други и на " преопаковането ", при което примерно китайски мед или странни смеси се показват за чист пчелен мед " Made in EU ".
Европейска комисия показва, че ще бъде основана " платформа за събиране на данни за възстановяване на контрола, разкриване на фалшификации, свързани с меда, както и за даване на рекомендации за система за следене, която разрешава медът да бъде проследен назад до производителя или вносителя ”.Предстои новите разпореждания да бъдат разисквани и утвърдени от Европейския парламент и от страните членки.
Миналата година Брюксел огласи резултатите от интервенция “From the hives ”  ( " От кошерите " ) - огромни следствия в целия Европейски Съюз, извършени през 2021 и 2022 г.  От взети в разнообразни страни, включително и България, общо 320 проби мед в 147 са открити отклонения и нарушавания на директивата за меда, или в 46% от случаите.Според евродирективата в пчелния мед не може да има никакви други съставки, в това число и потребни хранителни добавки. Разследванията обаче разкрили, че се употребяват неприемливи практики - да вземем за пример разбъркване на първокласен мед с евтини захарни сиропи. Докладът на Европейска комисия показва, че особено в България са били взети проби от осем компании, като при три от тях имало данни, сочещи за измами или за съучастничество в машинация. Най-често импорт от Китай и от Турция е бил представян за български мед или пък е правено разбъркване.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР