Страните от ЕС нямат право да водят паралелни преговори с

...
Страните от ЕС нямат право да водят паралелни преговори с
Коментари Харесай

Брюксел забрани на страните членки да преговарят за ваксини

" Страните от Европейски Съюз нямат право да водят паралелни договаряния с шестте западни компании - снабдители на ваксини от листата на Европейски Съюз и да подписват паралелни съглашения с тях за спомагателни доставки, всичко би трябвало да се прави единствено през Брюксел. " Това съобщи ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на конференция в Брюксел, предава ТАСС.

По думите ѝ " никой не може да води паралелни договаряния или да се договаря за паралелни доставки. Разбрахме се да преговаряме с (6 западни) снабдители единствено дружно, в символ на взаимност с всичките 27 страни (от името на Европейски Съюз тези контракти се подписват от Европейската комисия) ".

В коментар за правото на страните от Европейски Съюз редом да купуват съветската ваксина " Спутник V ", която не влиза в листата на Европейска комисия, Фон дер Лайен акцентира, че тази ваксина първо би трябвало да бъде " изцяло сертифицирана в Европейски Съюз ".

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Европейската организация по медикаментите ЕМА позволи извличането...

Междувременно стана ясно, че Европейската комисия (ЕК) е разширила контракта си с Pfizer от 300 милиона на 600 милиона дози коронавирусна ваксина, като се чака доставката на спомагателните дози да стартира в края на 2021 година

Европейската комисия предложи на държавите-членки на Европейски Съюз да закупят спомагателни 200 милиона дози от имунизацията против COVID-19, създадена от BioNTech и Pfizer, с опция за закупуване на още 100 милиона дози.

Това ще разреши на Европейски Съюз да закупи общо до 600 милиона дози от тази ваксина, която към този момент се употребява в целия Европейски Съюз. Допълнителните дози ще бъдат доставени през второто тримесечие на 2021 година

Европейски Съюз обезпечи необятен набор от ваксини с разнообразни технологии. Комисията контракти до 2,3 милиарда дози от най-обещаващите евентуални ваксини за Европа и прилежащите ѝ страни. Освен имунизацията на BioNTech-Pfizer, на 6 януари 2021 година беше позволена втора ваксина, създадена от Moderna. Очаква се скоро да бъдат утвърдени и други ваксини. Този набор от ваксини ще даде опция на Европейски Съюз освен да покрие потребностите на цялото си население, само че и да достави ваксини на прилежащите страни.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР