Страните донори трябва спешно да покрият финансовия недостиг, равняващ се

...
Страните донори трябва спешно да покрият финансовия недостиг, равняващ се
Коментари Харесай

Производител на торове: Светът е изправен пред глобалeн шок в продоволствената сигурност

Страните донори би трябвало незабавно да покрият финансовия дефицит, равняващ се на 10 милиарда $, на Световната стратегия по прехраната на Организация на обединените нации, с цел да избегнат продоволствена рецесия, защото глобите против съветските торове и проблемите пред износа на зърно от Украйна сътвориха световен потрес. Това сподели за Ройтерс Свейн Торе Холсетер, основен изпълнителен шеф на производителя на торове " Яра Интернешънъл " (Yara International), в коридорите на Световния стопански конгрес в Давос, съобщи Българска телеграфна агенция.

Светът осъзна, че храната може да бъде оръжие и сега се употребява като такова, сигнализира Холсетер. По думите му директното влияние от съветските наказания е свило с минимум 15 % международните доставки на торове, а косвеното въздействието е още по-сериозно заради спирания на веригите за доставки и резултата от покачването на цените на газа.

Трябва да работим върху незабавни решения за най-уязвимите. За това неотложно би трябвало да отключим средства за Световната стратегия по прехраната на Организация на обединените нации, която изпитва дефицит на финансиране, възлизащ на 10 милиарда $, прикани той.

Дейвид Бийзли, изпълнителен шеф на Световната стратегия по прехраната, сподели по-рано този месец, че още преди войната в Украйна към 276 милиона души са страдали от недохранване в международен мащаб.

Смята се, че Световната стратегия по прехраната се сблъсква с дефицит на средства, възлизащ на 10 милиарда $, откакто цените на питателните артикули, горивата и разноските за доставка скочиха, до момента в който донори като богатите на нефт страни от Персийския залив не обезпечават контрактуваните финансови средства, напомня Ройтерс.

" В момента имаме рискова композиция от събития, когато доставките на храна понижават, доставките на торове понижават, доставките на газ понижават, а цените на газа и торовете порастват ", сподели изпълнителният шеф на норвежкия колос в производството на торове " Яра Интернешънъл "

Трябва да изградим система, която е по-малко подвластна от Русия и в същото време е по-екологична, в това число посредством потребление на възобновима сила за произвеждане на торове, разгласи също Холсетер.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР