Страните членки (Съветът) на ЕС и Европейският парламент постигнаха споразумение

...
Страните членки (Съветът) на ЕС и Европейският парламент постигнаха споразумение
Коментари Харесай

Специален механизъм на ЕС ще подпомогне Украйна с €50 млрд.

Страните членки (Съветът) на Европейски Съюз и Европейският парламент реализираха съглашение за основаването на нов специфичен инструмент за поддръжка на възобновяване, реконструкцията модернизирането на Украйна.

Бюджетът на Механизма е 50 милиарда евро. 17 милиарда от тях са под формата на грантове, а 33 милиарда – на заеми.

Подкрепата е за интервала 2024-2027 година и има за цел да бъде приспособена към провокациите на войната.

Механизмът за Украйна бе препоръчан от Европейската комисия през юни 2023 година Той ще бъде формиран от три стълба:

1. Правителството в Киев би трябвало да изготви проект с желанията си за възобновяване, реорганизация и рационализация на страната и с промените, които счита да предприеме като част от процеса на присъединение към Европейски Съюз. Средствата под формата на грантове и заеми ще бъдат предоставяни съгласно осъществяването на проекта, което ще се основава на набор от условия и график за плащанията;

2. Според Специфична капиталова рамка за Украйна Европейски Съюз ще обезпечи поддръжка под формата на гаранции за бюджета и система от заеми от частни и публични институции. Гаранции ще покриват рисковете от заемите, и другите форми на помощ в границите на Механизма;

3. Инструмент за предприсъединителна помощ (ИПП) и други ограничения за поддръжка от Европейски Съюз, които да оказват помощ на Украйна да ползва европейското право и да извърши структурни промени по пътя си към Съюза.
Финансирането
Грантовете ще бъдат мобилизирани посредством нов специфичен инструмент, препоръчан в подтекста на средносрочното преразглеждане на бюджета на Европейски Съюз. Заемите ще бъдат обезпечени посредством личните запаси на страните членки, сходно на актуалното финансиране по Механизма за макрофинансова помощ +.

Като част от проекта на украинското държавно управление страната може да изиска авансово финансово плащане в размер до 7 на 100 от Механизма. Това прави 350 милиона евро.

Значителен дял от капиталовата част на проекта на Киев и Инвестиционната рамка за Украйна ше бъде предопределен за зелени вложения. Част от Инвестиционната рамка пък ще бъде непокътната за дребните и междинни предприятия (МСП). Планът би трябвало да обезпечи поддръжка и за управляващите в Украйна.

Споразумението дава опция и за мостово финансиране, с цел да бъде несъмнено, че парите ще стигнат до Украйна допустимо най-бързо. Става дума за краткосрочни заеми, които се употребяват краткотрайно като „ мост “ до даването на по-дългосрочен вид финансиране.

Ще има и известна еластичност във връзка с бюджета поради обстоятелството, че Украйна е във война.

Като авансово условие за поддръжка по Механизма Украйна ще би трябвало да продължава да поддържа и зачита ефикасните демократични механизми, в това число многопартийната система и върховенството на закона. Киев би трябвало да подсигурява спазването на правата на индивида, в това число тези на малцинствата.

Регламентът ще подсигурява, че Върховната Рада – Народното събрание в Киев, и Неправителствени организации в страната са съответно осведомени и съветвани за формата и използването на проекта на държавното управление.

Диалог за Механизма ще даде опция на Европейския парламент да кани Европейската комисия на всеки 4 месеца за разискване на използването на проекта. За оценка на това използване регламентът ще включва таблица с индикатори, която да подкрепи лесното наблюдаване на напредъка по доста качествени и количествени стъпки, в това число обзор на обществените, икономическите и екологичните детайли на този проект.
Следващи стъпки
Въз основа на триумфа на краткотрайното съглашение договарящите страни ще работят за по-задълбочено преразглеждане на бюджета на Европейски Съюз, част от който са Механизмът за Украйна и Платформа на стратегическите технологии за Европа (STEP).

Споразумението би трябвало да бъде утвърдено от Съвета и Екологичен потенциал, преди текстът да мине през формалната процедура на приемане. След утвърждението той би трябвало да бъде оповестен в Официалния вестник на Европейски Съюз и да влезе в действие на идващия ден.
Шарл Мишел: Съединени американски щати да освободят €60 милиарда за Киев
Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел прикани Камарата на представителите в Съединени американски щати да освободи 60 милиарда $ за обезпечаване на финансовата непоклатимост на Украйна.

Той приказва пред евродепутатите в Страсбург на спор, отдаден на заключенията от последната среща на върха на Европейски Съюз на 1 февруари. Тогава водачите на страните членки единомислещо взеха решение Киев да получи 50 милиарда евро.

„ Това демонстрира, че сме решени да не се поддаваме на натиска на Русия, която погази интернационалното право. Добре разбираме, че всяко евро от помощта за Украйна е поддръжка за сигурността и напредъка на Европейски Съюз ”, сподели Мишел.

И добави, че Украйна незабавно би трябвало да получи повече оръжие. А Европейски Съюз би трябвало да извърши обещанието за доставка на 1 милион снаряда за украинските сили.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР