Страните членки на ЕС ще трябва да намалят количествата на

...
Страните членки на ЕС ще трябва да намалят количествата на
Коментари Харесай

Европа забранява да изхвърляме храна до 2030 г.

Страните членки на Европейски Съюз ще би трябвало да понижат количествата на изхвърляната храна през това десетилетие, плануват проектопланове на Европейски Съюз, които целят справяне с 10-те % храни в Европа, които се озовават на боклука, написа Ройтерс.

131 кг храна на европейски гражданин се изхвърля всяка година, оповестява Европейски Съюз. Това коства на потребителите пари, води до несъразмерни въглеродни излъчвания и пилее силата, горивото и водата, употребявани в производството на храните.

Проект за европейска инструкция, който би трябвало да бъде препоръчан от Европейската комисия на 5 юли и забелязан от Ройтерс, ще сложи обвързваща цел всяка страна членка на Европейски Съюз да понижи общото количество изхвърляна храна в магазините, заведенията за хранене и семействата си с 30% на човек от популацията до края на 2030 година по отношение на равнищата през 2020 година

Страните ще би трябвало да понижат изхвърляните храни и при процеса на обработка и произвеждане с 10% до 2030 година по отношение на равнищата през 2020 година, излиза наяве от плана, който може да се промени преди да бъде оповестен.

Комисията е отказала коментар.

Страните членки на Европейски Съюз ще би трябвало да договорят окончателната инструкция с Европейския парламент. Те също по този начин ще би трябвало да изработят ограничения за стимулиране на компании и консуматори да реализират задачите.

Това може да включва правила за ограничение на промоциите в магазините, които предизвикват несъразмерното пазаруване на храна, която в последна сметка се изхвърля, тласъци за фермери и магазини да подаряват непотребна продукция на публични кухни и придобивки за предложение на „ грозни “ или дефектни плодове и зеленчуци на пазара.

Домакинствата са виновни за малко над половината от изхвърляните храни в Европа.

Отделно Брюксел работи по по-ясна система за етикетиране на периодите за „ най-хубаво преди “ и „ използвай до “, с цел да се предотврати опцията потребителите да изхвърлят храна, която към момента е годна за ястие.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР