Страните членки на ЕС демонстрираха разминаващи се позиции относно ядрената

...
Страните членки на ЕС демонстрираха разминаващи се позиции относно ядрената
Коментари Харесай

Страните от ЕС са разделени по темата за ядрената енергия

Страните членки на Европейски Съюз демонстрираха разминаващи се позиции по отношение на нуклеарната енергетика, осведоми „ Ройтерс ”. Група, отпред с Франция, настоя за поощряване на нуклеарните технологии, а друга, водена от Австрия и Германия, приканва вместо това да се даде приоритет на възобновимите енергийни източници.

Разделението измежду 27-те по въпроса за нуклеарната сила оказва все по-негативна роля в европейската политика през последната година, отлагайки вземането на решения на фона на разногласията дали би трябвало да се предизвикват нуклеарните технологии за реализиране на задачите за понижаване на въглеродните излъчвания.

Преди съвещанието на енергийните министри в понеделник, в което взе участие и българският министър Румен Радев, двете групи се срещнаха, с цел да разработят тактиките си за поддръжка на желаните от тях технологии. Групата от 13 страни, поддържащи нуклеарната енергетика, приканва за по-силни европейски ограничения в тази сфера. Според тях постигнатите наскоро пробиви в договарянията с Брюксел за признание на значимостта на атомната сила в енергийния микс би трябвало да се изразят в съответни планове и финансиране. Съвместното изказване е подписано от България, Хърватия, Чехия, Финландия, Франция, Унгария, Нидерландия, Полша, Румъния, Словакия, Словения и Швеция. Италия взе участие в срещата, само че не подписа изказването.

Междувременно Австрия и Германия застанаха отпред на апел от 13 други страни членки на Европейски Съюз, настояващи Брюксел вместо това да предизвиква развиването на възобновима сила. Позицията не показва съответно нуклеарната сила, само че съгласно европейски дипломати задачата ѝ е да сложи акцентиране върху вложенията във възобновима сила и електропреносни мрежи по отношение на тези в атомните технологии. Тя е подписана от Дания, Естония, Гърция, Ирландия, Италия, Латвия, Люксембург, Малта, Нидерландия, Португалия и Испания.

Кипър, Литва и Белгия, която е ротационен ръководител на Европейски Съюз, не са подписали нито един от двата документа, а Нидерландия подписа и двата. Европейски Съюз има общи цели за разширение на възобновимата сила, само че не и на атомната енергетика.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР