Странен обрат се получи в поръчката на Булгартрансгаз ЕАД за

...
Странен обрат се получи в поръчката на Булгартрансгаз ЕАД за
Коментари Харесай

Странен обрат в търга за 1 млрд. евро за Турски поток

Странен поврат се получи в поръчката на " Булгартрансгаз " ЕАД за така наречен " Турски поток ".
В началото месец април компанията заяви, че е избрала арабско-италианския " Консорциум " Аркад ", който да построи над 474-километровото трасе до българо-сръбската граница. Офертата на консорциума при период на осъществяване от 250 календарни дни е на стойност близо 1,3 милиарда евро без Данък добавена стойност , а при период от 615 дни цената е малко над 1,1 милиарда евро .  Началната точка на газопровода е в землището на с. Златина, община Провадия и стига до точката на секване на българо-сръбската граница, което разстояние е към 474,732 км.
Със свое следващо решение обаче, от 28-ми май, за реализатор е определен ДЗЗД Консорциум - Газово развиване и уголемение в България ГРРБ. Участници в него са " Консорцио Варна 1 (учредено от Бонатти С.П.А и Макс Щрайхер С.П.А) и Комплишънс дивелъпмънт С.А.Р.Л- клон България.
Миналата седмица против него в Комисията за защита на конкуренцията е подадена тъжба от Обединение Консорциум " Аркад " (с членове Аркад Ей Би Би С.п.А. – Италия, и Аркад Енджиниъринг енд Констракшънс Къмпъни – Саудитска Арабия).  Жалбата е против решението на " Булгартрансгаз ", с което оповестява новоопределения реализатор.
А повода да прибегнат до нов реализатор в резюме е " бездействието " на консорциум " Аркад ", тъй като от там не подали изискващите се документи в цялостен комплект за подписване на контракт нито в законовия период, нито в снадки по тяхна молба. Това, съгласно възложителя, съставлява отвод от подписване на контракта за възлагане на публичната поръчка.
Договорът е трябвало да бъде подписан най-късно на 16-ти май. По молба на консорциума подписването на договора е било отсрочено най-късно до 17 часа на 22-ри май. До крайния период обаче в деловодството на компанията са постъпили единствено част от желаните документи.
" От страна на Обединение " Консорциум Аркад " не са спазени нито окончателният период за даване на изискуемите документи за подписване на контракт, нито окончателната дата и час за сключване на контракта ", се сочи в решението. Там се добавя, че неналичието на желание от страна на Обединение " Консорциум Аркад " да подписа контракт за осъществяването на поръчката се поддържа и от съответни дейности на обединяването, а точно - предложенията за промени в плана на контракт и настояването на обяснения, които са в несъгласие с плана на контракт и съставляват основни промени по смисъла на Закон за обществените поръчки.  
В уеб страницата на " Булгартрансгаз " е оповестен текстът на цялото решение, представляващо 12 машинописни страници, в които в детайли е разказана връзката сред страните при подготовката за сключване на контракта за осъществяване. В него се разяснява, че на 17-ти май в сдружението е постъпило писмо от другия консорциум " Газово развиване и уголемение в България " (ГРРБ), в което сочат, че за тях не е известна каквато и да е обществено налична информация за подписване на контракт с първия класиран участник, макар тъжба против класирането няма, а евентуално 30-дневния законов период за подписване на контракт е изминал. В същото писмо те оферират отстъпка от цената, която са оферирали по-рано в размер на 31,15%. Тоест, понижават препоръчаната в хода на процедурата цена от 1,6 милиарда евро на 1,1 милиарда евро без Данък добавена стойност .
Освен това са прецизирали, че препоръчаната отстъпка в размер на 31,15% ще се ползва и върху препоръчаните параметри за формиране на единични цени – междинна часова ставка, спомагателни разноски върху труда, доставно-складови разноски и облага, при оптимално позволен период на осъществяване 615 календарни дни.
От процентите на оскъпяване при разсрочено заплащане за всеки 12-месечен интервал от 120-месечния интервал на погашение, е препоръчана отстъпка в размер на 41.4% за първата и втората година, 48.7% за третата и четвъртата година и 54.4% за останалия интервал до десетата година в това число.  
До през днешния ден Комисия за защита на конкуренцията към момента не е образувала произвеждане.
Припомняме, че с Решение на Министерския съвет (МС) от 10.05.2018 година обектът " Разширение на газопреносната инфраструктура на " Булгартрансгаз " ЕАД редом на северния (магистрален) газопровод до българо-сръбската граница " е разгласен за обект от национално значение. Той има стратегическо за сигурността на доставките на природен газ освен за България, а и за Европа и района за по-дълъг интервал. Реализирането му цели да способства и за повишение на надеждността на снабдяването с природен газ и развиването на конкурентен народен пазар за природен газ с опция за задълбочаване интеграцията на газотранспортните системи и газови пазари на районно равнище и в Общия енергиен пазар на Европейския съюз.
" Булгартрангаз " ЕАД е сключил контракти за запазване на потенциал и съгласно поетите задължения всеки ден закъснение на сключването на контракта, който би трябвало да се подпише, води до отрицателни последствия със загуби на обилни по мярка финансови доходи.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР