Страната ни започва нови проверки за двоен стандарт на хранителни

...
Страната ни започва нови проверки за двоен стандарт на хранителни
Коментари Харесай

Нови проверки търсят двоен стандарт при цените на храните

Страната ни стартира нови инспекции за двоен стандарт на хранителни артикули продавани у нас и в други европейски страни. След като първото проучване сподели отклонения в качеството, в този момент ще се търси дали ни ги продават и по-скъпо. Инспектори от организацията по храните към този момент са във Франция, Италия и Швейцария. Заподозрени са нови 30 храни.

Ще бъдат съпоставени цените и етикетите на пет типа хранителни артикули продавани у нас и в Западна Европа. Млечни и месни артикули, детски храни, шоколади и безалкохолни питиета.

Лабораторни проучвания няма да се вършат. „ За нас е значимо да забележим, дали този ценови проблем продължава под някаква форма, да се продават артикули малко по-скъпи в България”, съобщи Румен Порожанов, министър на земеделието и храните.

Готвачът Андре Токев, който живее и в Германия, уточни, че храните у нас са с до 30 на 100 по-скъпи. Той е безапелационен, че разлика има и не знае на какво се дължи. „ Може би на това, че пазарът е по-малък в България и вноса на продуктите изисква по-големи разходи”, сподели той.

Словашкият министър председател Роберт Фицо към този момент заплаши, че ще спре вноса на храни от Европейския съюз. „ Това към този момент е един доста, доста сериозен интернационален проблем. Те ни се подиграват”, безапелационен беше Фицо.

Към момента Европейската комисия отхвърля да вкара законов механизъм за прекъсване на двойния стандарт. Анализът на храните у нас би трябвало да бъде подготвен до 10 август. -->
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР