Страната ни ще има устойчив икономически ръст през следващите години.

...
Страната ни ще има устойчив икономически ръст през следващите години.
Коментари Харесай

Устойчив икономически растеж през следващите няколко години в България прогнозира зам.-министър Борисов


Страната ни ще има резистентен стопански растеж през идващите години. Растежът в България за 2017 година бе 3.8%, а упованията ни през актуалната година са той да доближи 3.7%. Амбицията на министерството на стопанската система е да надскочим този знак. Това съобщи заместник-министърът на стопанската система Лъчезар Борисов на кръгла маса на тематика “Нова икономическа рецесия в България – по кое време и за какво?”, проведена от Лабораторията за научно-приложни проучвания към Висшето учебно заведение по обезпечаване и финанси.На форума присъединяване взе и вицепремиерът Марияна Николова.

Борисов уточни, че икономическият напредък и през актуалната година ще бъде движен от потреблението, износа и вложенията, само че с по-голям акцент върху вложенията. „ Според последните предварителни данни на Българска народна банка от преди седмица през 2018 година директните задгранични вложения в България доближават 1 532.9 млн.евро, което е нарастване с над 10% по отношение на миналата 2017 година, когато в страната са постъпили 1 389.6 млн.евро. Инвестициите в структурата на Брутният вътрешен продукт ще имат към този момент все по-ключово значение, а прогнозата ни за тях е за растеж от за 9,5% в действително изражение през 2019 година “, акцентира той.

Икономическият заместник-министър посочи, че измежду най-авторитетните източници споменаващи опцията за нова икономическа рецесия е Международния валутен фонд, като съгласно неговия финален отчет световна криза към момента не е налице, само че все пак в разбора позволява, че риска от спад в международния растеж се е нараснал. „ Фондът показва някои от главните фактори, застрашаващи растежа, като утежняване на световните финансови условия, съпроводено със спадането на цените на доста скъпи бумаги в края на 2018 година, само че оптимистичното е, че има отчасти възобновяване на пазарите от началото на тази година ", добави той. Според него данните за закъснение на икономическия напредък не значат рецесия или криза, а приближаване на пика на икономическия цикъл. България разполага с механизми и структурни политики, с които да преодолее провокациите.

По думите му други основни фактори, свързани с световната стопанска система са забавянето на растежа на китайската стопанска система, в това число напрежението в комерсиалната област със Съединени американски щати, протекционизмът, както и BREXIT.

„ Това че страната ни е на трето място в Европейски Съюз във връзка с държавен дълг по отношение на Брутният вътрешен продукт, поддържането на финансова непоклатимост, както и покачвания кредитен рейтинг на България от множеството Агенции дават основа за положителни прогнози за растежа на стопанската система ни “, акцентира икономическият заместник-министър и добави че тези три индикатора демонстрират, че в България има резистентност и добра бизнес среда.

Лъчезар Борисов сподели още, че през миналата 2018 година икономическите индикатори на евро-зоната също не са отчели положителни индикатори. „ Към момента данните за икономическия растеж в Европа към момента на са налични, само че упованията са че те ще са по-ниски спрямо 2017 година За разлика от ситуацията на световно равнище, обстановката в България има по-оптимистични вероятности, въпреки и в по-умерен проект “, безапелационен бе той. За него е значимо е включването на страната в „ преддверието “ на еврозоната, както и целенасочените политика за вложения и условия за вложения. Той акцентира вложенията в обучение, в просвета в човешки капитал, в техническа, обществена и финансова инфраструктура, както и напъните за привличане на високотехнологични непознати вложения, които взаимно да трансформират българската стопанска система. Целта е с по-малко запаси да сътворяваме по-големи равнища на добавена стойност, напредък, респективно и богатство за жителите.

Имайки поради отвореността на българската стопанска система към света и по-специално към страните-членки на Европейски Съюз, то икономическите процеси в България ще се въздействат от капиталовата интензивност и развиването на външната търговия на интернационален проект, само че ограничения за справяне с възможни отрицателни процеси би трябвало да бъдат взети при демонстрация на ясни знаци, че такова развиване ще настъпи, приключи Борисов.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР