Страната ни има свой собствен изкуствен интелект, който отговаря на

...
Страната ни има свой собствен изкуствен интелект, който отговаря на
Коментари Харесай

България има свой изкуствен интелект

Страната ни има собствен личен изкуствен интелект, който дава отговор на огромен набор от въпроси, а въведените данни остават в страната, без да се предават на непознати организации или софтуерни колоси зад граница.

Министър-председателят акад. Николай Денков почете през днешния ден представянето на най-новата разработка в региона на изкуствения разсъдък на изследователския институт INSAIT към Софийския университет. Заедно с него бяха министърът на образованието Галин Цоков, проф. Мартин Вечев, теоретичен шеф на INSAIT и инж. Борислав Петров, изпълнителен шеф на изследователския институт. Официални посетители на събитието бяха проф. Георги Вълчев, ректор на СУ „ Св. Климент Охридски “ и Ролф От, Chargé d’Affaires на Kонфедерация Швейцария в София.

Научният шеф проф. Мартин Вечев уточни основаването на bgGPT като едно от най-важните и стратегически достижения. Той е доста сходен на комерсиални технологии, само че има изключителни стратегически преимущества за България. BgGPТ и моделът зад него е свободно наличен и безвъзмезден. Всеки може да го употребява непосредствено и да основава в интерес на образованието и обществото, без да се тормози за лицензи, посочи проф. Вечев.

Използването му може да е на място, в организацията и няма потребност тя да споделя данни с други организации. Всички данни остават в България, настоя Вечев. Изкуственият разсъдък е персонализиран за България и в него има над 3 милиарда словосъчетания, ще се развива повече, ще става по-мощен и благонадежден.

За обществото ще излезе на 3 март и ще може да се употребява от всички, преди този момент обаче поетапно ще бъде пускат за организации. Приоритет са научните.

„ България е една от дребното страни в света със лична GPT технологии на място, независеща от огромни корпорации. България може да основава технологии и изкуствен интелект на най-високо равнище “, удовлетворен е научният шеф.

Почти година се работи по технологията. Все още има въпроси, на които моделът няма да дава отговор. Подобренията ще защищават достъпа до въпроси като основаването на нуклеарна бомба, да вземем за пример. “ Версията на 3 март ще има чувство на какво да отговоря “, сподели Вечев. Има етични критерии, на база на които е програмиран интелектът.

Премиерът Денков уточни, че през днешния ден има събитие, което би трябвало да запомним. И го съпостави с появяването на електричеството и компютрите. Според него съревнованието за изкуствения разсъдък сред другите страни е почнало да се изостря. Както преди време страните са се разделяли на такива с електричество и достъп до компютри, след няколко години стопанските системи в света ще се разделят на употребяващи изкуствен интелект и не. Успехът значително ще се предопредели до какъв брой ще успеем да интегрираме тези платформи, сподели Денков. „ Ние безусловно сме на спортната пътека, в която бъдещето на една нация зависи какъв брой бързо ще усвои тези технологии и ще ги употребява по най-хубавия метод. Това е развой на проба и неточност. Предимство е не да си ползвател, а да имаш лична технология “, удовлетворен е Денков.

 

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР