Страхът от инфлация води до инфлация. Инфлацията тръгна далеч преди

...
Страхът от инфлация води до инфлация. Инфлацията тръгна далеч преди
Коментари Харесай

Икономист: Страхът от инфлация води до инфлация! Чакат ни тежки месеци!

" Страхът от инфлация води до инфлация. Инфлацията потегли надалеч преди войната в Украйна. Огромната ликвидност, големите отговорности, дългът, който беше насъбран, паричната политика с доста ниски лихвени проценти - всичко това натрупа непотребна ликвидна маса. Инфлацията може да се овладее единствено с криза. Трябва да се знае, че ще има криза и понижено ползване. Рецесията ще постави завършек на инфлацията в България и световно ", съобщи икономистът и учител в УНСС доц. Виктор Йоцов в предаването  " Денят ON AIR ".

По думите му дълго време е арестувана инфлацията да не избухне, само че поради войната в Украйна се форсира световно. А значително инфлацията у нас е привнесена, счита той.

" С неумела фискална политика не можем да податлив инфлацията. Голяма част от ограниченията я подхранват, те не са антиинфлационни ", уточни доцент Йоцов и добави, че би трябвало да се оказва помощ с съответна политика на хората, които имат най-голяма потребност. 

Горивото нарастна преди да влезе несправедливата мярка за 25 стотинки. Инфлацията е изяла нарастването на пенсиите още преди да са получени. Много от партиите излишно плашат хората с приказки, че в случай че не се сформира държавно управление, надали не ще пристигна краят на света. По-добре ужасяващ край, в сравнение с смут до безкрайност ", изясни икономистът пред Bulgaria ON AIR. 

" Есента чакаме предплатена сума от 2,5 милиарда лева по Плана за възобновяване. 7-8 закона са минали в комисии, за другите има подготвеност. По време на служебното държавно управление нищо не пречи на администрацията да работи и да приготви тези закони, които да влязат с новия парламент ", сподели още доцент Йоцов.

Той няма да се изненада, в случай че в края на годината се наложи да бъде направена поредна актуализация на бюджета.

" Към 31 октомври е съвсем несъмнено, че няма да има образувано държавно управление ", означи събеседникът на Ганиела Ангелова.

" 32% растеж на газа в летен месец е тежко Технически може да работим без съветски нефт, стига да имаме постоянни доставки. Договорът с " Газпром " изтича в края на тази година. Плащането би трябвало да се разиска и на първо място да се вземе мнението на работодателите. Залъгват ни с цените и постоянните доставки на втечнения газ. Азербайджанският газ не е чак толкоз по-евтин ", разяснява доцент Йоцов.

За край гостът посочи, че очаква проблеми с парното и топлата вода в София, както и че ни чакат тежки месеци. Доц. Йоцов не е последовател на слагане на таван на цените. Според него по-добра би била стратегия с ваучери или купони, в случай че нещата излязат отвън надзор.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР