Стойността на произведената селскостопанската продукция през миналата година отбелязва спад

...
Стойността на произведената селскостопанската продукция през миналата година отбелязва спад
Коментари Харесай

Спад на стойността на селскостопанската продукция с 5.3 на сто през 2016 г.

Стойността на създадената селскостопанската продукция през предходната година отбелязва спад от 5.3 на 100 по отношение на миналата. Основната причина за това се дължи на понижението на цените на множеството селскостопански артикули на пазара. Това излиза наяве от годишния отчет за развиването на земеделието за 2017 година, който беше утвърден от държавното управление.

Стойността на брутната продукция от бранш " Селско стопанство " за 2016 година е в размер на 7.32 милиарда лв., което е с 5.3% под равнището от миналата година, е посочено в известието.

Най-значително е понижението на създадената животинска продукция – с 12.7 на 100, до момента в който при растениевъдството понижението на цените е с 2.1% на годишна база.

Брутната добавена стойност основана в бранш " Селско, горско и рибно стопанство " възлиза на 3.8 милиарда лв. по настоящи цени и бележи растеж от 5.3% по отношение на миналата година, се споделя в известие на Министерския съвет.

Според предварителни данни, през първото тримесечие на тази година брутната добавена стойност, образувана от аграрния бранш, се резервира в действително изражение на равнището по отношение на същия интервал на предходната година, а през второто тримесечие на 2017 година има растеж от 0.9 на 100.

През предходната година се регистрира нарастване както на износа с 8.2%, по този начин и на вноса на селскостопански артикули с 4.9% по отношение на 2015 година В резултат от изпреварващия ритъм на повишаване на износа, обичайно позитивното комерсиално салдо в аграрната търговия на страната бележи растеж от 17.1% спрямо 2015 година, достигайки близо 1.2 милиарда евро.

По предварителни данни през първото полугодие на 2017 година салдото в търговията с земеделски артикули възлиза на 60.4 млн. евро.

Зърното и маслодайните семена остават водещи групи артикули в структурата на селскостопанския експорт както през 2016 година, по този начин и през първите шест месеца на 2017 година Освен тях се изнася още растителни мазнини, хлебни и тестени сладкарски произведения, тютюн и тютюневи произведения, птиче месо и други.

Фермерите са получили над 1.68 милиарда лв. помощ за Кампания 2016 по схемите за директни заплащания и преходна национална помощ към края на юни 2017 година

През предходната година са изплатени и близо 365 млн. лева по Програмата за развиване на селските региони 2014 - 2020 година

В поддръжка на земеделските производители са предоставени 213.5 млн. лв. под формата на държавни помощи през предходната година. Изплатени са 106.6 млн. лв. по схеми за държавни помощи от фонд " Земеделие ", 36 млн. лв. – приспаднати от преотстъпване на корпоративен налог за вложения в земеделските стопанства и 70.9 млн. лв. – по скица за понижена акцизна ставка върху газьола, употребен при първично селскостопанско произвеждане.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР