Стойността на проекта надхвърля 54 милиона лева, а времето за

...
Стойността на проекта надхвърля 54 милиона лева, а времето за
Коментари Харесай

НКЖИ стартира търга за изграждането на интермодален терминал в Русе

Стойността на плана надвишава 54 милиона лв., а времето за осъществяване е 2 години

Национална компания „ Железопътна инфраструктура “ (НКЖИ) пусна дълго чакания търг за построяването на интермодален терминал в Русе. Това се случва към 2 месеца, откакто бе оповестена предварителната информация за публичната поръчка. Стойността ѝ е малко над 54.1 млн. лева без Данък добавена стойност, а срокът за подаване на предложения – 6 април, осведоми.

По Плана за възобновяване и резистентност плануваният запас е 51.9 млн. лева без Данък добавена стойност, от които за сметка на механизма са 44.1 млн. лв., а останалите 7.79 млн. лв. са за сметка на националното съфинансиране. Терминалът ще бъде предан на концесия след построяването му. Още през юли представители на НКЖИ оповестиха, че терминалът ще обработва до 60 хиляди контейнера годишно.

Според графика на дейностите, заложен в Плана за възобновяване и резистентност, процедурата за избор на реализатор трябваше да е почнала още през септември. Същинското му строителство пък би трябвало да започва при започване на 2023 година и да приключи през 2025 година

Припомняме, че през ноември предходната година зам.-транспортният министър Красимир Папукчийски съобщи в комисия в Народното събрание, че всички търгове, свързани с транспортните планове, заложени в ПВУ, ще бъдат оповестени доникъде на декември. Към момента обаче стартирал е само търгът за терминала, а поръчките за новите влакове и мотриси към момента не са и доста се забавят.

Освен строителството на терминала, определеният реализатор ще би трябвало да направи техническото планиране, работните чертежи, да упражнява авторски контрол в процеса на осъществяване, да организира нужни проби и инспекции след завършването на обекта. Всички действия би трябвало да бъдат изпълнени в период от 24 месеца, като заложеното време за строително-монтажни работи е 18 месеца.

Терминалите за образуване и превозване на товарния трафик са съществена част от интермодалните транспортни вериги и смисъла им за икономическото развиване е прието на европейско и национално равнище. Пристанище Русе, също като жп възел Русе, е най-голямото българско речно пристанище, а жп гара Русе е обвързвана с главното Черноморско пристанище – Варна посредством железопътната линия Русе–Варна, което е изключителна причина за развиване на интермодалния превоз.

Интермодалните терминали заемат и водещо място в новата инфраструктурна стратегия на България, която Европейската комисия утвърди. Оперативна стратегия „ Транспортна съгласуваност “ 2021 – 2027 година ще разполага с бюджет от 1.6 милиарда евро и ще финансира план за развиване и уголемение на пристанище Лом за превръщането му в интермодален терминал. Включен е и план за уголемение на пристанище Варна (ново кейово място), което да служи още веднъж за осъществяване на мултимодални интервенции.

Какви са заложените строителни действия?

Строителните действия включват терминална площадка с един товаро-разтоварен коловоз с дължина за 26 вагона (520 м), външни паркинги, като 2 от тях за инвалиди, 2-етажна административна постройка със застроена повърхност 307.5 кв.м и митнически пункт. Ще бъдат построени още площадка за поддръжка и ремонт на механични средства със постройка за поддръжка и ремонт на мобилната техника, автомивка за контейнери, както и пункт за ремонт на контейнери, само че и площадка за хладилни контейнери.

Товаро-разтоварителната площадка ще е с широчина 68 м, разграничена на 3 зони: 2 по 26 м и една по 16 м с надзор на достъпа и наблюдение посредством видео и инфрачервени камери.

Заложени са още нова служебна постройка към Приемно-отправния парк/ Терминална гара Русе изток, само че и реорганизация на Разделен пост „ Дунав “- планува се главен ремонт на постройката. Нова Приемно-отправна гара/Терминална гара Русе изток с 3 електрифицирани коловоза с минимална потребна дължина от 750 м.

Освен това е заложено и построяването на пътна връзка от Индустриална зона Русе, северно от терминала с дължина към 450 м и габарит на пътно платно с четири ленти за придвижване по 14 м и тротоар 6 м.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР