Стоянка Мутафова простила на Невена Коканова, че по-младата й колежка

...
Стоянка Мутафова простила на Невена Коканова, че по-младата й колежка
Коментари Харесай

Мутафова простила на Коканова, че се любила с мъжа й Нейчо Попов

Стоянка Мутафова дала прошка на Невена Коканова, че по-младата й колежка имала къса любовна случка с мъжа й Нейчо Попов, описа източник от арт средите. Повод да напомни тази история е 22-та годишнина от гибелта на Невена Коканова, която се навършва на 3 юни. При това концепцията е да се покаже, че и двете актриси били на особена висота и освен запази добрите си колегиални и даже другарски връзки, само че станали още по-близки. Мутафова надживя Коканова с 19 години и до последния си мирис твърдеше, че Нейчо Попов е огромната й обич, а 

Иначе Госпожа Стихийно злополучие схванала за забежката на мъжа си с много по-младата и красива Коканова, само че не устроила величествен скандал и не поискала бракоразвод. Нещо повече – гордата Мутафова решила да си затвори очите и даже да прояви достойнство – да не се заяжда със съперницата си. Единственото, което Мутафова споделила на Коканова било: „ Защо бе, Венче? “

Коканова и Попов се впуснали в сантиментално въодушевление по време на фотосите на кино лентата „ Мъже в командировка “ в края на 60-те години година Любопитното е, че екранната им обич, която е единствено платонична, се придвижва действително в живота.

Героят на Нейчо Попов – контрольор Кантарев си изгубва мозъка по младата сервитьорка Данчето във кино лентата „ Мъже в командировка “

Във кино лентата на режисьорите Гриша Островски и Тодор Стоянов Невена е в ролята на от красивата млада сервитьорка Данчето, а Нейчо Попов играе финансовия контрольор Кантарев, застаряващият към този момент мъж, притеглен от сервитьорката. Той стартира да мечтае за любовна случка с нея. Тя го поканва вкъщи си, където го среща със брачна половинка си, и Кантарев осъзнава, че Данчето вижда в негово лице единствено някогашния си преподавател, към който изпитва най-хубави усеща. За разлика от киното обаче в живота Невена Коканова и Нейчо Попов се радват на реципрочност в любовта, макар че по това време са щастливо женени. Тя е омъжена за един от режисьорите на „ На всеки километър “ Любомир Шарланджиев, той – за огромната Стоянка Мутафова. Нейчо Попов, който е един от създателите на Сатиричния спектакъл, е с 14 години по-възрастен от Коканова.

Мутафова и Коканова в гримьорната на Сатиричния спектакъл

В края на 60-те тя към този момент си е извоювала славата на най-красивата и надарена българска актриса и на гранд дама на българското кино. Тогава тя към този момент е огромно име в Седмото изкуство. Изиграла е запаметяващи се функции в „ Тютюн “, „ Крадецът на праскови “, „ Бъди щастлива, Ани! “, „ С мирис на бадеми “, „ Отклонение “, „ Инспекторът и нощта “. Силата на Мутафова пък е театърът. Там тя е в същинската си буря. Нейчо Попов пък е от стожерите на Сатиричния спектакъл – с изключение на превъзходен артист, той е и режисьор на редица спектакли.

Стоянка Мутафова споделяше, че Нейчо Попов е огромната й обич

Съдбата отрежда на двете актриси – звезди на Сатиричния спектакъл сходна орис – и двете остават вдовици прекомерно млади и губят съпрузите. И Нейчо Попов, и Любомир Шарланджиев умират от инфаркт преди да навършат 50 години. Мъжът на Стоянка Мутафова умира през 1974 година, а брачният партньор на Коканова го последва 5 години по-късно. Нито Стоянка, нито Невена минават още веднъж под венчилото.

Стоянка Мутафова и Нейчо Попов в „ Баня “ на сцената на Сатиричния спектакъл (1956)

В последните години от живота си, към този момент трансферирала 90-те, Стоянка Мутафова обществено удостовери, че мъжът й е имал сантиментална връзка с Коканова. Възрастната актриса обаче добави, че не му се сърдила доста, а на Невена, която била огромна любовчийка, дала прошка с времето.

Не беше суетна, не се гримираше в живота, не искаше да я възприемат единствено като хубавица, споделяше Стоянка Мутафова за най-хубавата си другарка.

„ Тя беше напълно младичка, когато пристигна от Русе в Сатирата. Чувала бях за нея, само че не я бях виждала. Дойде с мъжа си – Шарлето (режисьорът Любомир Шарланджиев – б.р.) Когато я видях, и двете усетихме, че ще станем близки. Просто не мога да ви обясня по какъв начин. То – младо, дете до мен, аз – стара към този момент артистка. Само споделих: „ Ох, тя била доста хубава, бе, доста красива! ” А тя по този начин се смути. Не беше по никакъв начин суетна. Нейната хубост не я впечатляваше въобще. Нали знаеш какви тънки крачета имаше, почна да ги преплита от терзание. Аз разбрах и крещя: „ Няма да приказваме за това. ” Беше с една такава русолявичка, къса косичка и нещо стана – какво, не знам, оттогава не сме се разделяли… до гибелта й “, показа преди години Мутафова в изявление за журналиста Георги Тошев.

Госпожа Стихийно злополучие се изповядва, че Коканова била по-мъдра от нея. „ Давала ми е доста правилни и верни препоръки. И беше отличен другар. Знаеше какво е честност и какво е изменничество. Никога не можеше да съобщи човек. Ние, артистите, сме хора, които елементарно се поддават и на туй, и на онуй. Славата ни гони. Пък и не е елементарно да удържиш на изкушението. Невена в никакъв случай не му се поддаде и не легна на славата си. Абсолютно в никакъв случай “, сподели Мутафова в изявлението си за Георги Тошев. Според нея режисьорите са се възползвали от хубавото лице на Невена и камерата я е обичала.

Невена Коканова и Любомир Шарланджиев във времето, когато се залюбват

„ Изчете целия Платон, Аристотел… Изобщо постоянно имаше интерес към сериозното. Но и към смешното. Хората не знаеха и постоянно я одобряваха като икона. Просто да се прекръстиш пред нея. А тя в себе си съдържаше всичко и за това беше забавна. Много дивотии сме правили с нея. Един път в Балчик на един покрив на вилата, която ни бяха дали за отмора, седяхме по бански. И като му ударихме един танц, пуснахме музика… На другия ден цялостен Балчик засегнат, че това било разврат. Купонджийка беше Невена, обичаше живота и му се радваше “, описа Стоянка Мутафова за огромната си другарка.

До края на дните си Госпожа Стихийно злополучие твърдеше, че в чекмеджето до главата си държи две скъпи фотоси – на брачна половинка си Нейчо Попов и на Невена Коканова. И единствено на тях се е молила да я закрилят от горе през годините.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР