Стотици учени, писатели и изследователи от 30 страни издадоха предупреждение

...
Стотици учени, писатели и изследователи от 30 страни издадоха предупреждение
Коментари Харесай

Учени предупреждават, че Земята може да стане необитаема

Стотици учени, писатели и откриватели от 30 страни издадоха предизвестие към човечеството в отворено писмо, оповестено неотдавна в „ Гардиън “.

Политиците и останалите от нас би трябвало „ да се ангажират намерено с понижаване на риска от разрушение и даже срив на нашите общества “.

„ Увреждането на климата и околната среда “ ще бъде главната причина, а „ откривателите в доста области “ предвиждат необятно публикувания обществен колапс като „ меродавен сюжет още през този век “.

Не е мъчно да се намерят изследванията за „ колапс “, за които приказват. В отчет на групата за резистентност Future Earth, изследване на учените открива, че рисковите метеорологични събития, несигурността на храните, дефицита на сладка вода и необятното утежняване на поддържащите живота екосистеми „ имат капацитет да си влияят и усилват между тях по способи, които могат да основат световен систематичен колапс. “

Доклад за 2019 година от Националния център за възобновяване на климата Breakthrough, мозъчен концерн в Австралия, предвижда, че бързо затоплящият се свят с изчерпани запаси и възходящо замърсяване ще докара „ значително необитаема Земя “ и „ срив на нациите и интернационалния ред. ”

Анализаторите от американската и английската войска през последните две години издадоха сходни предизвестия за безреден климат и околна среда.

Всъщност за доста типове колапсът към този момент е в ход. Деветдесет и девет % от прерията с висока трева в Северна Америка е изчезнала, съгласно една оценка; 96% от биомасата на бозайниците – биомасата е тяхното тегло на Земята – в този момент се състои от хора, домашни любимци и селскостопански животни; съвсем 90% от рибните ресурси, следени от Организация на обединените нации, са или изцяло експлоатирани, прекалено експлоатирани или изчерпани; многогодишно изследване в Германия сподели 76% спад в биомасата от инсекти.

Призивът за социална ангажираност е изключително витален в този миг на към момента неконтролирана пандемия, институционални провали и стопански рецесии в най-технологично развитите страни в света. До наскоро беше немислимо вирус да затвори нациите и защитните мрежи да се окажат толкоз пагубно лишени от резистентност.

Предупреждението на интернационалните учени не се осмелява да каже тъкмо по какъв начин ще наподобява колапсът или по кое време може да се случи. Те се занимават повече с идентифицирането на трендовете и дружно с тях заплахите на ежедневната цивилизация: непрестанно увеличаващ се стопански напредък, грабителско ползване на запаси и насищането на лимитираните складове на планетата за боклуци.

Сред подписалите предизвестието е Уилям Рийс, еколог от Университета на Британска Колумбия, прочут като основател на концепцията за „ екологичен отпечатък “, която мери общото количество екологичен принос, належащо за поддържане на даден метод на живот. С сегашния отпечатък на човечеството – най-силен в региона на енергийната и ресурсна област, „ наподобява, че някаква форма на световен публичен колапс е неизбежна, евентуално в границите на десетилетие, сигурно в границите на този век “, споделя Рийс.

Най-належащата непосредствена причина за биофизичен колапс е това, което той назовава превишаване: хората експлоатират естествените системи по-бързо, в сравнение с системите могат да се регенерират. Човешкото дружество финансира своя напредък и развиване посредством очистване на биофизичния „ капитал “, който е от значително значение за личното му битие. Изхвърляме боклуци със скорост, превишаваща асимилативния потенциал на природата. Температурите на стопляне, дълбокото биоразнообразие, обезлесяването в международен мащаб и замърсяването на океаните, наред с други проблеми, са значими сами по себе си. Но всеки е единствено признак на превишаване, споделя Рийс.

Посланието, което би трябвало да извлечем от доказателствата е, че цялото човешко начинание в последна сметка се дефинира от биофизичните граници. Ние сме изключителни животни, само че не сме отвън или над естествените закони.

Друг от подписалите се в предупредителното писмо е Уил Стефен, академик за земните системи от Австралийския народен университет. Стефен откроява неолибералната парадигма за стопански напредък – стремежът към непрестанно разширяващ се Брутният вътрешен продукт – като „ несъвместима с добре функциониращата земна система на планетарно равнище “.

Колапсът, споделя той „ е най-вероятният резултат от актуалната траектория на системата, както е оракулски моделиран в „ Граници на растежа. “ „ Limits to Growth “ е бомба от 150 страници, книга оповестена още през 1972 година Авторите, екип от учени от Масачузетския софтуерен институт, сътвориха компютъризиран модел на систематична динамичност, наименуван World3, първият по рода си, с цел да изследват международните трендове на напредък от 1900 година до 1970 година Те екстраполират от историческите данни с цел да моделират 12 бъдещи сюжета, планувани за 2100 година.

Моделите демонстрираха, че всяка система, основана на експоненциален стопански напредък и растеж на популацията, в последна сметка се срутва.

Най-мрачният модел беше този, при който „ актуалните трендове на напредък на международното население, индустриализацията, замърсяването, производството на храни и изчерпването на ресурсите не престават да бъдат непроменени “. При този сюжет „ бизнес както нормално “ колапсът ще стартира постепенно през 2020-те и ще се форсира по-късно.

Актуализации на изследването в „ Limits to Growth “ откриха, че до момента прогнозите му са били доста точни. „ Нека да погледнем непосредствено в бездната на колапса и да се оправим с ужасните благоприятни условия на това, което виждаме там, с цел да се възползваме оптимално от бурното бъдеще “, пишат учените.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР