Стотици ценители на високото изкуство аплодираха в Народния театър Одисей“

...
Стотици ценители на високото изкуство аплодираха в Народния театър Одисей“
Коментари Харесай

София на крака пред Одисей от Пловдив

Стотици ценители на високото изкуство приветстваха в Народния спектакъл „ Одисей “ на държавната натрупа от Пловдив. Хитовият театър на Александър Секулов и Диана Добрева изправи на крайници публиката, която безусловно изгледа на един мирис протичащото се на огромната сцена. Големите аплодисменти най-много са за Константин Еленков, който се оправя отлично с ролята на Омировия воин, разтърсван от безконечните проворечия сред сърцето и разсъдъка, сред душата и социума, сред божественото и човешкото. Бунтарят Одисей, който не желае да се подчини на ориста и Олимп, се връща при вярната си брачна половинка Пенелопа /тук в 10 образа/, сина си Телемах и татко си, само че още веднъж ги напуща, с цел да ни напомни още един път, че истината е в пътя и Итака постоянно е началото, а не краят , и че до момента в който има памет, няма гибел. Мощната натрупа на Драмата под тепетата прави същинско представление благодарение на съвършения механически екип, към този момент номиниран за „ Икар “.   

На 8 февруари БНТ2 пък ще излъчи документалния филм „ Одисей “, който ще води публиката не просто зад завесата. Познавачите ще се потопят в хубав и въодушевен развой, с който театърът в Пловдив вписа града „ в книгата на бъдещето “ - думите са на гръцкия музикант и откривател на митологията Янис Пантазис. Той е единствено един от харизматичните актьори, които приказват пред камерите за силата на мита за Одисей. Пантазис е и директен участник в представлението – той е от композиторския екип, основал хипнотичната музикална картина.

В кадър е режисьорката Диана Добрева - в прочувствен и персонален диалог за огромната тематика на спектакъла: завръщането към себе си, за дългото странствуване към нашите Итаки, за светлината, която следваме, за майките и синовете.  За това какъв брой е значимо да помним. За миговете тишина и паузите, в които всичко притихва, с цел да се долави ангелският лъх на великото изкуство. Самият Константин Еленков споделя, че не е същият мъж от началото на подготовките. Пътят в професионалната му Одисея в действителност е същинска среща със личната му майка - Диана Добрева. Двамата като че ли още веднъж се откриват в пътуването в изкуството. Константин споделя и за общуването със актуалните наследници на Омир – в опит да наблюдава до каква степен този мит живее през днешния ден, в какво е неговата мощ, за какво тази история е избрана от вестник „ Ню Йорк таймс “ за най-популярната на всички времена. Лентата на Българска национална телевизия наблюдава стъпките на Константин и срещите му с днешните поданици от острова на Одисей. За да запечата чувството, че всеки тук и на всички места по света е Одисей.

Филмът е изпитание да се запази този извънреден миг от историята на Пловдивския спектакъл – както и присъединяване на всички тези 300 индивида, взели участие в основаването на „ Одисей “. „ Началото, сърцето на всичко това, е Александър Секулов “, безапелационна е Диана Добрева. Тя и писателят драматург са извънреден креативен тандем, основал „ Вълци “,  „ Дебелянов и ангелите “ /5 награди „ Аскеер “/, „ Калигула “, „ Одисей “. 

„ Текстът на „ Одисей “ Сашо Секулов пренаписа няколко пъти -  ползва като основа Омировата „ Одисея “, само че феновете откриват голям брой цитати,  втори, трети и още пластове и проекти на интерпретацията на тематиката за индивида, който търси себе си “, разяснява шефът на пловдивския спектакъл Кръстьо Кръстев. В постановката звучат стихове от Кавафис, Сеферис и Иван Методиев.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР