Стотици родители излизат на протест в защита на правата си

...
Стотици родители излизат на протест в защита на правата си
Коментари Харесай

Родители в шок - чужди служби отнемат български деца

Стотици родители излизат на митинг в отбрана на правата си и тези на своите деца. Поводът е казусът на дребната София, чието име е измислено, с цел да се резервира самоличността й. Майка й е българка, а детето и фамилията й са живели в Италия.

През 2018 година София е била непозволено отнета от майка си поради подаден иск от учебното заведение, в което е учила. И до през днешния ден родителите ѝ към момента не могат да се виждат с нея.

Оказва се, че това не е единственият сходен случай. Родители, които се готвят да се включат в митинга, описаха пред Bulgaria ON AIR, че има още 11 такива в цяла Европа с български фамилии.

Случаите са идентични - децата са били непозволено отнети от обществените служби, а родителите им и до през днешния ден не могат да осъществят контакт с тях.

Това от своя страна повдигна въпроса дали обществените служби нямат прекалено много права и слагат родителя в позицията постоянно да бъде отговорен.

"Основната цел на митинга, който ще се състои на следващия ден, е да подкрепим родителите на дребната София, отнета безусловно непозволено в Италия. Както и едно друго българско дете - Атила, което холандски съд разпореди да бъде обещано на приемни родители там ", разяснява един от родителите - Олег Алексиев.

Протестът е част от серията такива, които досега са извършени. Такъв ще има и в Италия. Той е в поддръжка на Национална група "Не на Стратегия за детето 2019-2030 ".

Илина Мавродиева, която също е родител и ще се включи в митинга, уточни, че Стратегията към този момент не е на дневен ред.

"Всичките ѝ правила и цели обаче към този момент са въведени и са част от настоящото законодателство у нас. Ще влязат в действие от 1 януари 2020 година. И не звучи по никакъв начин успокоително изказванието, че Стратегията няма да бъде призната. Тъй като тя към този момент е реалност ", добави още Мавродиева.

По думите ѝ "най-зловещото ", което е заложено в нея, е изказванието, че 50% от българските деца са изправени пред риск от беднотия или да бъдат изоставени от своите фамилии. А това целяло те да бъдат отнети от родителите им.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР