Стотици пациенти с различни алергии вече са ваксинирани в Александровска

...
Стотици пациенти с различни алергии вече са ваксинирани в Александровска
Коментари Харесай

Лекар от Александровска: И трите одобрени ваксини са подходящи за хора с алергии

Стотици пациенти с разнообразни алергии към този момент са имунизирани в Александровска болница. 30% от българите се допуска, че имат някаква алергия. Д-р Валериева всеки ден получава въпроси от пациенти дали все пак може да се имунизират. И късият отговор е - да.

" Тези пациенти по никакъв метод не са по-застрашени ", споделя пред Българска национална телевизия доктор Анна Валериева от Клиниката по алергология в Александровска болница.

Ако сте имали тежък алергичен потрес в предишното е целесъобразно да се консултирате с алерголог. Освен това, откакто ви слагат имунизацията, е добре да ви следят малко по-дълго.

" Тези пациенти би трябвало да бъдат следени най-малко 30 минути на място, където може да се реагира с слагане на медикамент при неотложност, споделя доктор Анна Валериева.

Само по преценка на доктор може да се направи по този начин наречения „ анти-алергичен чадър " - 3-4 дни преди и след имунизацията, да се приема антихистаминов препарат.

" В никакъв случай не се предлага да се прави чадър от кортикостероид, което също се шири всеобщо в публичното пространство ", сподели доктор Валериева.

Според нея и трите утвърдени към този момент ваксини са подобаващи за хора с алергии. При подозрение за нетърпимост към някоя от съставките, може да се направи тест. Най-често реакция провокира веществото полиетилен гликол.

" Може да бъде препоръчано кожно-алергично тестуване с някой от съставените елементи на имунизациите и по този метод въз основата на обективно проучване да бъде предпочетена или предложена от експерт такава ваксина по отношение на друга, само че никога не може да се генерализира този извод ", споделя доктор Анна Валериева.

Най-голяма възможност за алергична реакция би могло да има към протеинна ваксина, защото в нея има частици от вируса, само че такава към момента не е утвърдена. Нито един от имунизираните пациенти с някаква алергия в Александровска болница не е показал алергична реакция към имунизацията.

" Самата болежка при слагане може да бъде проблем, някои пациенти и от самото убождане стартира да им прилошава, това са реакциите, които чакаме, само че не и тежки алергични реакции ", споделя още доктор Валериева.

А къде е добре да се имунизира пациент с алергия - при лекаря, на който има доверие.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР