Стотици мигранти в южния мексикански град Тапачула излязоха на улиците,

...
Стотици мигранти в южния мексикански град Тапачула излязоха на улиците,
Коментари Харесай

Хиляди блокирани мигранти в Южно Мексико заплашват с нов керван за САЩ

Стотици мигранти в южния мексикански град Тапачула излязоха на улиците, с цел да стачкуват против бавното издаване на държавни визи.

Те заплашиха да образуват нов кортеж, който да стигне до Съединените щати. Това оповестяват от Националния институт по миграция на страната (ИНМ).

Мигрантите, най-вече от Хаити и други страни от Централна Америка, са блокирани в Чиапас, до момента в който чакат за леговище и филантропични визи.

Стотици хора стачкуваха пред постройката на Националния институт за миграция в Тапачула, покрай границата с Гватемала. Участниците желаеха от управляващите или да издадат документи, които да контролират статута им в Мексико, или да им разрешат да преминат границата със Съединените щати.

Както сподели пред Ройтерс един от уредниците на демонстрацията, в случай че миграционните служби не дадат категоричен отговор на бежанците, те ще напреднат към северната граница тази седмица.

„ Това, че ни държат в такива условия, е закононарушение. Сред нас има доста деца. Ние сме под слънцето, без храна, без място за спане. Това е нечовешко “, сподели жена от Венецуела.

Под натиска на Съединените щати мексиканското държавно управление се пробва да ограничи огромни потоци от бежанци.

Властите в страната също обмислят по-строги закони за контрабандистите, откакто конгресът на Гватемала усили присъдата за трафик на хора на 30 години.

Предишната огромна група бежанци, наброяваща 4000 души, започва в своя пик на 23 октомври в граничния град Тапачула с Гватемала. Участниците, най-вече дами и деца, изминаха над 1000 км през щатите Чиапас, Оахака, Веракрус и Пуебла.

След като доближиха Мексико Сити през декември, няколкостотин мигранти пътуваха до границата на Съединени американски щати с рейс с помощта на съглашение с мексиканското държавно управление.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР