Стотици мъже в поизбелели якета и панталони обядват в стола

...
Стотици мъже в поизбелели якета и панталони обядват в стола
Коментари Харесай

Презрение и сподавен гняв: руснаците, пленени в Украйна

Стотици мъже в поизбелели якета и панталони обядват в стола на единствения лагер за съветски военнопленници в Украйна. Няма обществено налична информация за местонахождението му или за броя на мъжете, които се намират там, съобщава кореспондентката на АРД Андреа Беер и споделя, че днешното меню включва наред с другото яхния от месо и картофи с бял самун.

" Благодаря за обяда "

Щом се нахранят, арестантите стават и в хор споделят на украински " Благодаря за обяда ". Мъжете ядат на смени, а опашката е дълга - стига до двора на открито. По високите зидове с телена ограда от горната страна висят фотоси на известни украинци от предишното и на всички досегашни президенти от оповестяването на независимостта насам. Посланието е ясно - Украйна, която Русия желае да унищожи, има дълга история.

Военнопленниците са от Русия и от окупираните от Русия области, споделя пред АРД Петро Яценко от координационния център в Киев, на чието послушание е лагерът. Повечето мъже не излежават санкции, само че част от тях са наказани за военни закононарушения.

" Най-известният образец е Буча. Но във всички окупирани от руснаците градове е имало закононарушения против цивилното население. Хора са били безмилостно избивани, измъчвани, изнасилвани. А причинителите са в действителност нарушители, които използват войната, с цел да безчинстват ", прибавя Яценко пред немската медия.

Всичко това е цялостна небивалица, твърди на собствен ред военнопленникът Руслан. Мрачният 40-годишен мъж се оплаква от храната и от отношението към пандизчиите. Руслан е от Донецк и твърди, че Украйна била нападнала Донбас. " Отнасят се към нас като към терористи, като към сепаратисти. "

Леглата в болничното поделение са компактно едно до друго. Ранените са с превързани глави, с ампутирани крака. Някои от тях наблюдават публицистите от АРД с погледи, в които се смесват пренебрежение и заглушен яд.

На няколкостотин километра оттова Дмитрий Воробьов седи в мазето на една постройка в Киев. 41-годишният мъж носи съветска униформа и е под защитата на въоръжен украински боец. Руснакът от района на Волгоград на три пъти е служил в частната войска " Вагнер " - поради парите, както споделя самият той. Бил се е и при Бахмут и неведнъж е бил раняван.

Пред екипа на АРД мъжът твърди, че не знаел нищо за жестокостите, осъществявани от " Вагнер ". В средата на юли се прехвърлил в постоянната съветска войска и се върнал да се бие в Украйна, където при започване на септември се предал. Не прави разлика сред съветската войска и бойците от " Вагнер ".

" Просто далеко от всичко "

28-годишният Александър Гапонов от Челябинск се записал в армията от един съветски затвор. Сега отново е в пандиза, само че в Украйна - като съветски военнопленник. В Русия бил наказан на 10 години за кражба. Постъпил непринудено в армията, в една от частите, които се състоят най-вече от мобилизирани пандизчии - и които биват изпращани на най-опасните места на фронта, написа АРД, базирайки се на американския Институт за проучване на войната.

Гапонов бил толкоз тежко ранен през юли в региона на Запарожие, че можел единствено да пълзи. " Искаха да ме изтеглят чак вечерта, но аз им споделих, че до тогава към този момент няма да съм жив. Продължих да лазя нататък - просто далеко от всичко. В последна сметка бях хванат от украинците. "

Всички военнопленници, с които са разговаряли публицистите от АРД, настояват, че не знаели нищо за садистичните жестокости по отношение на украински военнопленници или за убийствата, мъченията и изнасилванията на украински цивилни жители.

Военнопленниците желаят да се върнат в Челябинск или в Донецк. Но от лятото насам, с дребни изключения, е имало съвсем малко замени на пандизчии, споделя Петро Яценко от Координационния център. " За страдание съветската страна замрази този развой, а това е огромен проблем. " Яценко желае всички мъже от лагера да бъдат разменени за украинци - и то колкото може по-скоро.

*****

Вижте и това видео от архива ни:

Загубите на Русия в Украйна са повече от тези в Афганистан

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР