Стотици кози дъвчат дълги стръкове жълта трева на хълм край

...
Стотици кози дъвчат дълги стръкове жълта трева на хълм край
Коментари Харесай

В Калифорния ще ползват кози, за да предотвратяват горски пожари

Стотици кози дъвчат дълги стръкове жълта трева на рид край необятен комплекс от градски къщи. Животните са наети да почистят растителността, която може да разпали горски пожари с повишението на температурите това лято.

Ненаситните тревопасни са доста търсени, с цел да разчистват плевелите и храстите, избуяли в Калифорния след проливните дъждове и снега през зимата, написа Асошиейтед прес.

" Това е голям източник на гориво. Ако растителността бъде оставена без надзор, може да прорасне доста високо. И когато лятото изсуши всичко, се трансформира в идеалното гориво за разплаване на огън ", сподели Джейсън Поуполо, шеф на парка в град Западен Сакраменто.

Целенасочената паша е част от тактиката на Калифорния за понижаване на риска от горски пожари, защото козите могат да ядатмного типове растения и да пасат в стръмни, каменисти терен, които са труднодостъпи. Поддръжниците на тази процедура споделят, че животните са екологична опция на химическите хербициди или машините за разчистване на бурени, които основават звук и замърсяване.

Но новите трудови разпореждания в щата оскъпяват даването на услугата " паша на кози ", а животновъдните компании споделят, че разпоредбите заплашват да ги изгонят от бизнеса. Промените може да покачат месечната заплата на пастирите от към 3730 $ на 14 000 $, съгласно Калифорнийското фермерско бюро.

Компаниите нормално назначават почти един овчар на 400 кози. Много от пастирите в Калифорния идват от Перу и живеят в обезпечени от работодателя каравани наоколо до места за паша. Според деятели щатът би трябвало да изследва изискванията на работа и живот на козарите, преди да направи промени в закона, изключително откакто щатските управляващи финансират пашата на кози, с цел да се понижи рискът от горски пожари, написа Българска телеграфна агенция.

Калифорния влага съществено в предотвратяването на горски пожари, откакто няколко години поред щатът бе опустошаван от разрушителни пламъци, които изпепелиха милиони акри, унищожиха хиляди домове и убиха десетки хора. Козите са употребявани за разчистване на запалима растителност към езерото Оровил, по автомагистрала 101 и покрай президентската библиотека, отдадена на Роналд Рейгън.

" Телефонът ми звъни без спиране по това време на годината. Търсенето пораства година след година ", съобщи Тим Ароусмит, притежател на " Уестърн грейзърс " (Western Grazers), който дава услуги за паша в Западен Сакраменто.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР