Стотици излязоха по улиците на Куба, за да протестират срещу

...
Стотици излязоха по улиците на Куба, за да протестират срещу
Коментари Харесай

Стотици протестираха в Куба срещу правителството

Стотици излязоха по улиците на Куба, с цел да стачкуват против властническото държавно управление на острова, оповестиха ДПА и Франс прес.

Демонстранти излязоха по улиците, с цел да стачкуват с искане за „ независимост “ в община Кайманера, Гуантанамо, в събота следобяд, демонстрират видеоклипове, публикувани в обществените мрежи.

Според репортаж на антиправителствения информативен канал 14ymedio в отговор на митинга вътрешното министерство е изпратило специфични сили – рядко събитие в островната страна, която ръководена от Комунистическата партия от революцията през 1959 година

„ Настояваме да бъде почетено правото на жителите на кротичък митинг. Изискваме от Комунистическата партия политически, стопански и обществени промени, от които страната се нуждае. Репресиите не могат да бъдат отговор на актуалната обезверена обстановка “, съобщи в Туитър след митингите Кубинският център за наблюдаване на правата на индивида.

Според Нетблокс, организация, която следи онлайн трафика, с цел да разпознава рестриктивните мерки, интернет е бил пресечен в цяла Куба по време на митингите.

Дисидентите и Съединените щати от дълго време упрекват кубинското държавно управление, че блокира интернет трафика в страната, когато избухват митинги в опит да овладеят антиправителствените настроения.Междувременно кубински чиновници настояват, че Съединените щати употребяват обществените медии, с цел да подклаждат вълнения на острова в опит да смъкват държавното управление.

„ Жестоките сили за сигурност на президента Мигел Диас-Канел вършат единственото, което умеят: репресират народа и нарушават човешките права “, написа в Туитър районната директорка на Амнести интернешънъл Ерика Гевара Росас, публикувайки видеоклип, на който се вижда по какъв начин служители на реда водят протестиращи.

Напрежението е изключително високо в ръководената от комунистите Куба в продължение на няколко седмици, защото големият дефицит на гориво натовари публичния превоз, производството на електрическа енергия и доставките на храна в страната.

Община Кайманера, която има към 11 000 поданици се намира покрай военноморската база на Съединени американски щати.Сгушена в третия по величина коралов риф в света, нейните 362 квадратни километра са налични единствено за локални поданици или такива със особено позволение от кубинските управляващи.Правителството постоянно е имало особено отношение към тази територия на Гуантанамо спрямо всяка друга община в страната.Това включва 30% бонус към заплатата, в допълнение към по-щедри дажби от тези на другите кубинци.

Липсата на свободи, изострената икономическа рецесия и увеличението на репресиите, на които са подложени кубинците през последните години, доведоха до няколко митинга, които След тази дата съдилищата осъдиха стотици на дълги присъди затвор сясна цел за заплашване на съперниците.Репресиите обаче не съумяха да сдържат недоволството на хората.

Източник:БТА/Ройтерс/Хавана Таймс
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР