Стотици излязоха на протести в София и Бургас срещу законодателни

...
Стотици излязоха на протести в София и Бургас срещу законодателни
Коментари Харесай

Протест срещу Стратегията за детето блокира бул. Цар Освободител в София

Стотици излязоха на митинги в София и Бургас против законодателни промени, които би трябвало да влязат в действие от идната година, заложени в Закона за протекция на детето и Законът за обществените услуги.

 В столицата митингът стартира от постройката на посолството на Норвегия, след което демонстрантите блокираха бул. " Цар Освободител " и се събраха пред сградата на Народното събрание. Те носят български трибагреници и трансперанти, на които написа " Stop Barnevernet Ideology ". Протестиращите се притесняват, че готвените промени ще разрешат наложително делене на деца от фамилиите им, в това число и по неизвестен сигнал, че обществени служащи ще имат право да влизат в домовете без правосъдна заповед и ще събират сензитивна персонална информация, както и че НПО-та ще изземват функционалности на страната и ще могат да постановат наложителни обществени услуги със съмнителна изгода.  В региона има засилено полицейското наличие. Има информация, че аналогични митинги се организират от българи и в чужбина.

В Бургас над 200 протестиращи спряха за малко придвижването на кръстовището сред бул. " Сан Стефано " и ул. " Александровска. Те организираха шествие със викания и пеене на националния химн, като най-после се отправиха към постройката на Бургаския свободен университет, където малко преди 14.00 часа акцията завърши.

Социалното министерство още веднъж отхвърли всички подозрения на протестиращите с обяснението, че законодателните промени нямат нищо общо с непознати модели и идеологии. Напротив, те са в поддръжка на децата и фамилиите, както и разследване от затварянето на всички домове за деца у нас. Подаването на сигнали за деца, които се нуждаят от специфична протекция е регламентирано от 16 години в българското законодателство, а достоверността на всеки сигнал се ревизира в детайли преди налагането на ограничения, показват още от общественото министерство.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР