Стотици хора протестираха днес в Република Кипър срещу участието на

...
Стотици хора протестираха днес в Република Кипър срещу участието на
Коментари Харесай

Стотици протестираха в Кипър срещу използването на британските бази на острова във войната в Газа

Стотици хора стачкуваха през днешния ден в Република Кипър против присъединяване на английските военни бази на източния средиземноморски остров в споровете в Газа и Йемен, оповестяват Франс прес и в. " Сайпръс мейл ". Демонстрантите още веднъж повториха настояванията си " да се постави завършек на присъединяване на Кипър посредством английските бази в геноцида, който се прави против братския палестински народ ".

Носейки флагове и транспаранти, към 500 души организираха шествие до базата на английските Кралски военновъздушни сили в Акротири в южната част на острова. На транспарантите беше написано " Оставете Кипър отвън вашите империалистически проекти ", " Британските бази вън от Кипър ", " Спрете да финансирате геноцида " и " Имате кръв на ръцете си ", показва " Сайпръс мейл ".

" Кипър е ослепителен образец за това, че военните бази не вземат решение проблемите, не оферират непоклатимост и сигурност, а ускоряват милитаризацията и вършат напрежението непрекъснато ", съобщи Тасос Костеас, ръководител на Кипърския съвет за мир (КСМ), който провежда демонстрацията.

Агенция Франс Прес отбелязва, че съгласно английски боен уебсайт базата в Акротири е била насочна точка за английски и американски полети до Израел, непосредствен съдружник на Англия и Съединени американски щати, на който съгласно информациите е било доставяно военно съоръжение.

Също по този начин четири основани в Кипър изтребителя Тайфун (Typhoon) са взели участие тази седмица в британско-американски удари по обекти на бунтовниците хуси в Йемен в отговор на нападенията против търговски кораби в Червено море в поддръжка на палестинците, показва организацията.     

Костеас връчи писмо на администрацията въз основата, в което приканва за преустановяване на присъединяване на Кипър във войната в Газа, както и за преустановяване на бомбардировките в Йемен. 

" Отново осъждаме потреблението и присъединяване на английските бази в Кипър в смъртоносни въздушни удари против народите в района. Продължаващите военни интервенции в линията Газа и Йемен основават заплаха от общо разпалване на огъня в Близкия изток ", се споделя в позицията на КСМ.

Същевременно представител на Министерството на защитата на Англия съобщи, че английските сили в Кипър не престават да поддържат доставките на филантропична помощ за Газа и че " нито един полет на Кралските военновъздушни сили до Израел не е превозвал гибелен товар ".

Инфо: Българска телеграфна агенция

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР