Стотици хора демонстрираха срещу фашизма и расизма в кипърския пристанищен

...
Стотици хора демонстрираха срещу фашизма и расизма в кипърския пристанищен
Коментари Харесай

Стотици протестираха срещу фашизма в Кипър

Стотици хора демонстрираха против фашизма и расизма в кипърския пристанищен град Лимасол в нощес, ден след офанзиви против мигранти и бежанци там, съобщи ДПА.

Демонстрантите скандираха " унищожете фашизма - в Лимасол и на всички места ". Протестът е протекъл спокойно, съгласно полицията, представена през днешния ден от кипърската телевизия РИК.

В петък вечерта стотици маскирани в Лимасол нанесоха вреди на магазини, благосъстоятелност на мигранти, и нападнаха хора. Маскираните хвърляха коктейли Молотов, камъни и подпалиха контейнери за отпадък, съобщи Българска телеграфна агенция.

Полицията употребява сълзотворен газ и водни оръдия. Имаше петима ранени и 13 задържани. Според информации в медиите маскираните лица са крайнодесни екстремисти.

Президентът на Кипър Никос Христодулидис осъди офанзивите и сподели, че се срами от случилото се.

Имало е засилено полицейско наличие в центъра на град Лимасол през нощта, заяви през днешния ден кипърската телевизия.

Кипърски публични представители неведнъж са подчертавали, че мигрантите са към шест % от популацията на острова, а това е над пет пъти повече по отношение на междинното за други страни членки на Европейския съюз. Бежанските лагери са пренаселени, а на доста места са се образували гета, където хората живеят в беднотия.

След нахлуването на Турция през 1974 година в отговор на прелом, целящ да причисли Кипър към Гърция, островът е разграничен на две елементи – южна, която се управлява от интернационално приетото държавно управление на Република Кипър, и северна, където е приетата единствено от Турция Севернокипърска турска република (СКТР).

Република Кипър е член на Европейски Съюз от 2004 година Законите и наредбите на Европейски Съюз се ползват единствено в южната част на острова.

Около 900 000 души живеят на юг, до момента в който на север живеят към 300 000 души.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР