Стотици хиляди тонове кафе и какао в складовете на ЕС

...
Стотици хиляди тонове кафе и какао в складовете на ЕС
Коментари Харесай

Стотици хиляди тонове кафе и какао могат да бъдат унищожени заради нов закон в ЕС

Стотици хиляди тонове кафе и какао в складовете на Европейски Съюз са подложени на риск от заличаване поради закона за обезлесяване. Това може да провокира разстройства, които да обиден цялата верига на доставки - от производителя до потребителя. В момента Европейска комисия води полемики с страните членки и търси решение за съхраняваните култури, импортирани през преходния интервал, продължаващ до декември 2024 година
Стотици хиляди тонове кафе и какао, съхранявани в складовете на Европейски Съюз, са подложени на риск от заличаване поради непредвидена последица от закона за обезлесяване, който влезе в действие през юни тази година. Законът цели да забрани продажбата на артикули, в това число кафе, какао, палмово масло и каучук, които са били отгледани в области на обезлесяване. Той е годен за рамките на Европейския съюз, написа Financial Times.

Както Intercontinental Exchange (ICE), едно от главните места за търговия с фючърси с какао и кафе, по този начин и International Trade Centre, взаимна организация на Организация на обединените нации и Световната комерсиална организация, предизвестиха, че кафето и какаото, създадени и съхранявани в Европейски Съюз през преходния интервал, продължаващ до декември 2024 година, могат да се одобряват за несъответстващи и би трябвало да бъдат или унищожени, или продадени отвън блока.
Реклама
Около 70% от какаото в света идва от Кот д`Ивоар и Гана, където обезлесяването и детският труд са необятно публикувани. Най-големите производители на кафе в международен мащаб са Бразилия, Виетнам, Колумбия и Индонезия.
Последиците от закона за обезлесяването
" Ако се появят на пазара по време на преходния интервал, това е добре. Но в случай че бъдат арестувани и се пуснат след края на преходната година, това може да не е ", споделя Памела Коук-Хамилтън, изпълнителен шеф на Международния търговски център. Всичко това може да бъде извънредно мъчно, стоките няма да бъдат позволени до пазара, тъй като производителите няма да са създали нищо, с което да ги създадат съвместими с новите разпореждания, прибавя тя. Това значи, че производителите или ще ги изпратят към трети страни, или ще ги изхвърлят.

ICE предизвестяват, че объркването във връзка с складираните артикули ще повлияе на качествата на промишлеността да търгува с артикули по безпроблемен метод и да ръководи риска отговорно и дейно. Това може да провокира разстройства, които да обиден цялата верига на доставки - от производителя до потребителя, споделят от ICE, добавяйки, че ясните насоки на Брюксел и националните управляващи ще бъдат сериозната стъпка, която може да предотврати това.

В документ, описващ казуса, на Intercontinental Exchange споделят, че съвсем 200 хиляди метрични тона какао и 150 хиляди метрични тона кафеени зърна са били държани в лицензираните в ICE хранилища в пристанища на разнообразни места в Европа през лятото.
Реклама Повече за новите правила на Европейски Съюз
Правилата на Европейски Съюз се преглеждат като решаваща част от Зелената договорка, водещото законодателство за околната среда на съюза. Целта им е потреблението на блока да не провокира повече вреди на страни отвън границите на Европейски Съюз. Това обаче е необятно оспорвано от разрастващите се страни, които настояват, че новите правила вършат търговията със страни от скъпа.
Около 70% от какаото в света идват от Кот д`Ивоар и Гана, където обезлесяването и детският труд са необятно публикувани Източник: Reuters
Регулациите изискват от вносителите да показват геолокационни данни за своите артикули, с цел да потвърдят, че те не идват от страни, наранени от обезлесяването. Стоките ще бъдат проверявани съгласно това до каква степен страната на генезис се смята за изложена на риск от обезлесяване.

Кафето и какаото са изключително наранени, защото не минават неотложно през митницата при влизането си в Европейски Съюз и могат да прекарат повече от 18 месеца в митническите хранилища. Именно 18 месеца е продължителността на преходния интервал, заложен от закона за обезлесяването.
Притесненията на производителите
За производителя на шоколад Barry Callebaut финансовият риск ще бъде забележителен, споделя Никола Мунар, шефът по резистентност и земеделие в компанията. Европейският съюз е най-широкият пазар за Barry Callebaut, най-големия производител на шоколад, който преправка към 20% от международното какао всяка година.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР