Стотици хиляди стават жертви на безмилостни лихвари - фирмите за

...
Стотици хиляди стават жертви на безмилостни лихвари - фирмите за
Коментари Харесай

Схемата на бързите кредити: Теглиш 2000 лв, начисляват още толкова за застраховка, слагат ти 20% лихва върху 4000 лева

Стотици хиляди стават жертви на безмилостни лихвари - компаниите за бързи заеми. Изнудват, заплашват, съдят, алчно начисляват измислени лихви и такси, изсмукват и последните сили на една от най-уязвимите елементи от обществото ни.

" Това са по-често хора, които надлежно имат един прецизен бюджет. Те знаят, че този месец имат 1000 лева разноски и всяко едно перо се знае къде отива. Има ли е малко повече разход от тези пари, съответният човек е заставен да изтегли бърз заем – т.е. може да го кажем по различен метод хора, които нямат никакви спестявания, харчат всичко до стотинка, когато се наложи нещо от горната страна. Това са хора, ние имаме случай с майки, които надлежно сами и отглеждат децата си за хора, които са вдовици, пенсионери и хора, които работят на минимална работна заплата и нямат близки и родственици, които да им оказват помощ фактически. И тези хора, надлежно когато има някакъв разход, който е неочакван от бюджета им, те водят принудени да теглят подобен бърз заем, който по-късно те по никакъв метод не могат да заплащат ", сподели юристът Антоний Димитров, представен от Pariteni.bg.

Веднъж попаднал в спиралата на бързите заеми става съвсем невероятно да се измъкнеш. Изпаднали в невъзможност, хората се принуждават да теглят още и още.

" Имали сме случаи с лица, които имат над 60 заема евакуиране като история, така че има много образци това отношение. Това е и проблем на както споделих на кредитирането, тъй като има доста елементарен достъп до приемането на заем. Тоест, не мисля, че виновността би трябвало да понесе върху нали хората, а по скоро върху регламентацията по отношение на достъпа до кредитиране ", сподели още Антоний Димитров.

За предходната година при омбудсмана са постъпили хиляди сигнали точно за неравноправни клаузи при компаниите за бързи заеми. Останалите недоволства на клиентите са и несъразмерни лихви, неустойки и такси, малко време за запознаване с общите условия, сключване на непопълнени до дъно бланки.

" Също по този начин за психически напън върху длъжниците. Дори сме имали недоволства за физическо посягане за това, че си отпуска заеми без годна персонална карта също сме имали и отвод за разсрочване на задължението. Те даже отпускат заем на хора с биполярно разстройство имахме и такава тъжба от една майка. Дъщеря й беше изтеглила няколко заема и в действителност тя беше употребена от други хора ", изясни Нина Бояджиева - шеф на Дирекция " Права на консуматори на публични услуги ".

За всяка естествена банка е значимо да оцени опциите на всеки претендент за заем дали може да го обслужва. Но не и компаниите за бърз заем. И макар че законът ги задължава да вършат такава оценка, те напълно целеустремено насърчават всеки да тегли заем след заем, да затъва от ден на ден и повече в кредитното тресавище.

" Всъщност всяко улеснение на процесите на взимане на пари на заем води след себе си до струпване на огромен брой нелоялна комерсиална практики аз съм казвал, че секторът е в напредък, който когато браншове в напредък и софтуерният развой е в негова изгода. Това притегля голям брой играчи на пазара, които в желанието си завоюва доста бързи облаги натрупат огромен брой нелоялни търговски практики. Именно заради това, настоящите регулации, те несъмнено, няма по какъв начин да следват интензитета, на икономическите връзки, които са сред търговци и консуматор в отрасъл, който е в напредък, са нужни законодателни промени, които да сигурно да дават опцията на потребителя да вземе осведомено решение то е ясно, че бързо ясно е, че е скъпо ", изясни Стоил Алипиев, Председател на КЗП.

Попадаме на група във Facebook, която е ориентирана имeнно към такива хора. Групата се споделя " Проблеми с заеми от банки и други кредитодатели ". А вътре в нея откриваме реклами на още заеми, някои от които доста съмнителни, оповестени от подправени профили. Под всеки пост те оферират услугите си, като подсигуряват бърз заем.

Човек на име Вернер Хергоц ни изпраща изискванията, които звучат повече от отлично, годишен кредитен % 3%, само че по този начин и не ми дава отговор на въпроса каква е неустойката. Необходимо е единствено да пратя фотография на персоналната ми карта. Дали ще фотографирам моята е обособен въпрос. Като шеф се показва дребна великобританска банка. Свързваме се и с един от админите на групата, споделя, че не я е основал той и била, с цел да могат хората да си оказват помощ.

" Договорите са много дълги, естественият образован човек не може да разбере тяхното наличие. Той вижда на пръв взор една рента, която е допустима, вижда едногодишен % на разноските, по този начин нареченият ГПР, който също е допустим. Но отвън това остават едни скрити клаузи, такси, надлежно за динамично разглеждане, такси за бързо асимилиране на заема, такси, гаранция, неустойки. Да не приказваме, че има и надлежно наложителни застраховки. По принцип се споделя в контракта, че потребителят може да избере да подписа или да не подписа застраховката, само че съответното сдружение постоянно дава на потребителя сключването на застраховка, която в допълнение би трябвало да бъде заплатена като услуга. Често пъти тази застраховка влиза и в главницата, главницата е усвоената сума, която кредитополучателят получава.

Ето обикновен образец. Потребителят кандидатства за 2000. Отпускат му се 2000 лева, само че дружно с това има и 2000 лева застраховка. 20% е размерът на лихвата и тези 20% са начисляват не върху 2000 лева усвоената сума, а върху 4000, което е плюс застраховката. В момента пазарът е подобен, че ние съвсем не срещаме сдружение за бърз потребителски заем, което да няма неравноправни клаузи. На процедура вие казвате - да дайте да дадем съвет на хората и това, само че то съвет не може да се даде, тъй като всички сдружения за бързи заеми имат скрити такси, комисионни, неустойки застраховки. На процедура просто пазарът е подобен, че няма излаз не може да се изтегли съвсем кредитт, който надлежно да няма такива такси ", изясни Антоний Димитров.

" В асоциацията за небанково кредитиране членуват, за жалост, единствено 7 от компаниите за бързи заеми и в тази връзка нали отново да се върна към закона за отбрана на потребителите? Омбудсманът счита, че би трябвало да се вкара наложително условие за авансово утвърждение на общите условия на всички компании за бързи заеми от КЗП. Също по този начин е належащо да се контролира активността на колекторските компании, които са след тях по веригата и всичко това в пакет със закон за персоналния банкрут ", сподели Нина Бояджиева - дирекция " Права на консуматори на публични услуги ".

В момента по данни на Българска народна банка, записаните не банкови финансови институции са 230, от тях с разпределяне на заеми се занимават към 100. През 2023 година от Комисията за отбрана на потребителите са ревизирали половината от тези компании и са съставили над 100 акта на стойност над 800 000 лева Като инспекциите не престават.

" Аз постоянно съм казвал, че размерът на санкциите планувани в потребителското законодателство са безусловно непорпоционални на груповата вреда, която нанася един търговец от своето нелоялно държание. Един оптимален размер за нелоялна комерсиална процедура стига до 50 000 лв.. Един търговец, който има стотици милиони оборот, санкция от 50 хиляди лв. няма възпиращ и превъзпитателен, тъй че с сигурност това в общността е този проблем е решен,като санкцията е пропорционална на % от оборота за осъществяване на нелоялни търговски практики ", сподели Стоил Алипиев, Председател на КЗП.

Оказва се, че 90% от компаниите за бързи заеми работят нелегално, с изключение на нелоялни практики при договорите, хората се оплакват и от душевен тормоз. Ходене на работното място, притесняване на родственици и съседи. В други страни има доста ясно написани правила какво имат право да приказват и вършат чиновниците на не банковите финансови институции и какъв брой постоянно.

" В други страни има доста позитивни практики във връзка и с ограничението на хазартно подвластни, дори да вземат участие в хазарт, камо ли с цел да теглят бързи заеми. Така че имам, само че много регулация. При нас е много мъчно, нали да се ограничи достъпа на избрани категории лица до кредитирането, в това число аз персонално и адвокатската фирма, нали сме имали случаи на провиснал заем налице, което е сложено под цялостно забраняване, психологично болно лице. Така че явно от моята процедура могат да изведат случаи, в които респективно не се преценява изобщо на кого се дава заем. Това е показателно за това, че доста лица имат достъп до кредитирането и надлежно доста лица влизат в така наречен дългова серпантина и след това е доста мъчно излизането ", добави Антоний Димитров.

Всъщност компаниите за бързи заеми, парадоксално, само че са извънредно уязвими в съда. Работят в цялостно несъгласие на закона за потребителските заеми и съвсем няма дело, което да са спечелили. Прегрешенията им са толкоз огромни и крещящи, че и една тъжба а пострадал би трябвало да даде задоволително съображение Българска народна банка да им отнеме лиценза. Но нито една от плануваните в закона отбрани не сработва.

Приемането на обособена регулация за бързите заеми е тематика, която се разяснява от доста години, само че липсва политическа воля сходен закон да бъде признат. Законодателят се бави и с въвеждането на много европейски механизми за отбрана. Но законодателството и в този момент дава задоволително добра регулация. Но явно страната не прави нищо, с цел да спре алчните лихвари. Добрата вест е, че над 90 % от делата заведени против компаниите за бързи заеми са извоювани и на фирмите даже има се постанова да връщат пари.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР