Стотици хиляди левове годишно са парите от данъците и таксите,

...
Стотици хиляди левове годишно са парите от данъците и таксите,
Коментари Харесай

От джоба на данъкоплатеца – общините плащат стотици хиляди лева за щети от вандалски прояви

Стотици хиляди левове годишно са парите от налозите и таксите, които плащаме, за повредено имущество, издраскани стени или изхвърлени боклуци.  Това демонстрират данни на Националното съдружие на общините в България.

Оттам сигнализират за растеж при вандалските прояви по места. Повече от 1 милион лв. харчи София годишно за ремонт на вреди от вандализъм. Парите са от бюджета на града, регистрират от общината.

Велико Търново пък отделя над 100 000 лв. годишно за корекция на счупени пейки, беседки, детски площадки и паркове. През последните две години локалната власт следи рецидив на вандалските прояви.

„ Надявам се да бъде открит причинителят и да си понесе следствията “, сподели Йорданка Фандъкова

За почистване на противозаконни сметища се употребяват пари от таксата за битови боклуци, която плащаме жителите. Местната власт предизвестява, че е лимитирана в пълномощията си да постанова санкции, тъй като всеобщо няма очевидци на нарушаванията.

Всеки ден вандали разрушават, споделя кметът на столичния квартал „ Витоша “

„ Най-фрапантният случай  е в новостроящо се спортно игрище в квартал Симеоново вредата е за близо 30 000 лева, откраднати са 13 доста съвременни лед осветителни тела, порти “, сподели Теодор Петков.

В Царево деца изсипаха бутилка с веро в градския шадраван, чието разчистване коства 1000 лв. на общината. 

Поне 4-5 пъти в годината общината в Бургас разчиства противозаконни гета от самонастанили се групи от прилежащи области. Последният случай е от преди дни и те още веднъж са тук. Само за 6 месеца общината в Бургас е похарчила 150 000 лв. за вреди от вандали.  

Над 100 000 лева годишно пък дава Велико Търново. В Дебелец малолетни посегнаха на безплатната градска тоалетна.

„ Като стойност на вредата не са в подобен огромен размер, единично споделям. Като ги сумираме е напълно друга работа и не подлежат на този разход, който е неоправдателен - минималната работна заплата “, сподели кметът на Дебелец инж. Снежана Първанова.

От профила на „ Възраждане “ сами демонстрират във видео по какъв начин техни симпатизанти хвърлят яйца и алена багра

В Казанлък се оправят мъчно с планините от отпадък, като единствено за предходната седмица са извозени 75 тона боклуци.

„ Почистването е от таксата „ сметка “, която се събира от всички жители “, изясни шефът на общинското дружество Теменужка Люцканова.

За няколко дни са събрани 19 тона боклуци в пловдивския квартал „ Столипиново “.

„ Средно сред 3000-4000 лв. ни коства поддръжката на този регион “, сподели шефът на Оперативна програма „ Чистота “ към Община Пловдив Димитър Георгиев.

Почистването на нерегламентирани сметища в цялата страна коства на данъкоплатеца сред 90 000 и 150 000 лева, месечно.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР