Стотици хиляди излязоха по улиците на Варшава вчера на един

...
Стотици хиляди излязоха по улиците на Варшава вчера на един
Коментари Харесай

Грандиозен протест в Полша: Половин милион излязоха срещу властта

Стотици хиляди излязоха по улиците на Варшава през вчерашния ден на един от най-големите антиправителствени митинги, които полската столица е виждала през последните години.

Много от стачкуващите носеха европейски флагове дружно с полски, тъй като считат, че сегашната консервативна власт е антиевропейска, като подлага Полша на европепйски наказания.

Доналд Туск, водачът на Гражданската коалиция, най-голямата групировка на опозицията, твърди, че на митинга са участвали до 500 000 души, което по думите му го прави „ най-голямото демократично заседание в историята на демократична Полша “, съобщи полската организация ПАП, представена от Българска телеграфна агенция.

Кметството на Варшава дефинира броя на стачкуващите на половин милион, макар че по неофициална информация от полицията в града присъстващите са били към 150 000 души.

Туск, който е някогашен ръководител на Европейския парламент (2014-2019 г.), прикани за митинг против „ високите цени, кражбите и лъжите, за свободни избори и демократична, европейска Полша “.

Идеята за шествието получи нов подтик предходната седмица от разногласията към закона за основаване на комисия, която да проверява хипотетичното съветско въздействие върху полската политика.

Критиците показаха паника, че законът заплашва честността на идните през есента парламентарни избори в Полша, защото не разрешава на хора като Туск да се кандидатират.

В обръщението си към хиляди хора Туск съобщи: „ Защо половин милион поляци излязоха на улицата през днешния ден? Защото усещаме, че от години Полша се ръководи от хора, които не могат да обичат, които фалшифицираха думата „ взаимност “ и които лишават свободата ни всеки ден, парче по парче. “

Датата 4 юни бе определена и тъй като на тази дата се навършват 34 години от първите отчасти свободни избори в Полша, които проправиха пътя за завръщането на страната към демокрацията.

Етикети: Полшапротест
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР