Стотици хиляди излязоха по улиците на Франция, за да протестират

...
Стотици хиляди излязоха по улиците на Франция, за да протестират
Коментари Харесай

Нови сблъсъци между полиция и протестиращи във Франция

Стотици хиляди излязоха по улиците на Франция, с цел да стачкуват против пенсионната промяна на президента Еманюел Макрон в последния ден на демонстрации, съобщи организация „ Франс прес ”.

В Западна Франция се стигна до нови яростни конфликти сред полицията и протестиращите, а стачкуващите щурмуваха и централата на френската компания за първокласни артикули LVMH в Париж.

Протестното шествие в столицата се приближи до седалището на Конституционния съвет, ситуирано против Лувъра в центъра на града, което беше предпазено от фаланга от служители на реда за битка с безредиците в бронежилетки и с щитове.

" Сега не е моментът да се отхвърляме, тъй като тъкмо това чака Макрон ", съобщи Йохан Шивер, студент от област Крез в Централна Франция.

" Трябва да продължим и да покажем, че хората са срещу тази промяна ".

Днес множеството влакове от държавния железопътен оператор SNCF и парижкия публичен транспортьор RATP са в придвижване. В първите дни от митингите те бяха бастиони на стачките.

Движението обаче " надалеч не е завършило ", съобщи ръководителят на центристкия синдикат CFDT Лоран Берже,в началото на днешната демонстрацията в Париж. Той даде обещание огромни митинги на 1 май, Деня на труда.

Твърдо левият синдикат CGT прикани за нови стачки на служащите от рафинериите и на сметосъбирачите, поради чиито митинги през март улиците на Париж бяха затрупани с отпадък в продължение на три седмици.

В западния град Рен бяха подпалени автомобил и контейнери за боклук. В Нант, който през последните седмици беше огнище на напрежение, протестиращите и полицията се сблъскаха, като силите за сигурност използваха сълзотворен газ, оповестиха кореспонденти на Агенция Франс Прес.

Направете френския модел резистентен

Протестиращите окупираха за малко централата на LVMH на лъскавото авеню " Монтен " в центъра на Париж и изстрелваха димни факли.

" Мобилизацията би трябвало да продължи, тъй като този законопроект не може да види бял свят ", съобщи пред кореспонденти Мануел Бомпар, водещ народен представител от лявата опозиционна партия " Непреклонна Франция ".

Утре всички погледи ще се насочат към Конституционния съвет на Франция, най-висшия административен орган в страната, който ще разгласи решението си по пенсионния законопроект - последното затруднение, преди Макрон да го подпише като закон.

Полицията в Париж забрани всевъзможни демонстрации към постройката на съвета до събота сутринта.

Конституционният съвет, чиито членове са известни като " мъдреците ", има пълномощията да блокира елементи от законодателството или даже да го отхвърли напълно. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР