Стотици хиляди французи излязоха днес по улиците на Франция, за

...
Стотици хиляди французи излязоха днес по улиците на Франция, за
Коментари Харесай

Във Франция отново избухнаха протести срещу пенсионната реформа

Стотици хиляди французи излязоха през днешния ден по улиците на Франция, с цел да стачкуват против извънредно непопулярната промяна на пенсионната система, като някои стачкуващи влязоха в конфликти с полицията в Париж. Стачките нарушиха работата на публичния превоз, учебните заведения и огромна част от държавната администрация, оповестява Агенция Франс Прес.

Около 400 000 души излязоха на митинг в столицата против проекта на президента Еманюел Макрон за удължение на възрастта за пенсиониране, а съгласно твърдо левия синдикат CGT те са били над два милиона в цяла Франция.

Около региона на Бастилията в Париж радикални стачкуващи хвърляха бутилки, кофи за отпадък и димни гранати по полицията, която отговори със сълзотворен газ, с цел да разпръсне нарушителите на реда, настояват публицисти от мястото на събитието.

Арестувани са към 30 души, най-вече членове на радикална група от 1000 души, наречена " Черни блокове ", които са носели маски, каски и черни облекла, оповестиха от полицията и прибавиха, че са съумели да отделят групата от главната проява.

На други места във Франция не се оповестява за съществени произшествия с принуждение.

Представеният от държавното управление на Макрон през предходната седмица проект за пенсиите ще увеличи за множеството от тях пенсионната възраст от 62 години - една от най-ниските в Европейски Съюз, на 64 години и ще усили годините на вноски, нужни за приемане на цялостна пенсия.

Френските профсъюзи приканиха за всеобща готовност, която се организира за първи път от 12 години насам, когато възрастта за пенсиониране бе увеличена от 60 на 62 години.

По-рано полицията заяви, че се е подготвила за 550 000 до 750 000 протестиращи в цяла Франция, в това число до 80 000 в столицата.

Макрон, който приказва от френско-испанската среща на върха в Барселона, отбрани проекта си, като го назова " обективна и виновна промяна ".

Но стачкуващите не бяха съгласни с това, в това число 43-годишният Амиду, който се причисли към митинга в центъра на Париж.

" Макрон желае да умрем по време на работа ", сподели той. " Ние ставаме доста рано. Някои сътрудници се разсънват в 3 часа сутринта. Да работим до 64 години е прекалено много. "

По оценка на държавното управление съвсем всеки трети служащ в обществения бранш е стачкувал до обяд.

Стачките нарушиха публичния превоз в столицата, като една линия на метрото беше затворена, а други се движеха по-рядко от нормалното, а доста влакове в цяла Франция бяха анулирани.

Много родители бяха принудени да се грижат за децата си, защото по публични данни към 40 % от учителите в началните учебни заведения и над 30 % в междинните учебни заведения излязоха от работа.

Според профсъюзите присъединяване в стачката е доста по-голямо – надлежно, 70 и 65%.

Стачкуващите в държавния енергиен снабдител EDF обявиха, че са понижили производството на електрическа енергия със 7000 мегавата, до момента в който операторът на мрежата RTE уточни цифрата 5000 мегавата - задоволителна за зареждането на два града с размерите на Париж.

Но профсъюзът CGT съобщи, че понижението няма да има " никакво влияние върху потребителите ".

По-рано в четвъртък ръководителят на CGT Филип Мартинес съобщи пред телевизионния канал Public Senat, че пенсионната промяна " сплотява недоволството на всички " от политиката на държавното управление. " Всички сме съгласни, че промяната е несправедлива. "

Проучванията на публичното мнение демонстрират, че към две трети от французите се опълчват на увеличението на възрастта за пенсиониране - стъпка, която идва в изискванията на висока инфлация и в миг, когато страната към момента се възвръща от икономическите последствия от пандемията Covid-19.

Последният опит на Макрон за пенсионна промяна през 2019 година, пресечен година по-късно, когато Covid-19 удари Европа, провокира най-дългата стачка в парижката транспортна мрежа от три десетилетия насам.

45-годишният центрист се зарече да продължи с проектите за отсрочване на пенсионната възраст по време на сполучливата си акция за преизбиране предходната година, като уточни прогнозите, че системата може да изпадне в бездънен недостиг в края на десетилетието.

Профсъюзите обаче се отнасят с съмнение към промяната, защото желаят да защитят тези, които са почнали работа на млада възраст или са се трудили на физически сложни работни места. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР