Стотици хиляди български фирми все още не са си избрали

...
Стотици хиляди български фирми все още не са си избрали
Коментари Харесай

Над две години след крайния срок хиляди фирми все още не са избрали доставчик на ток

Стотици хиляди български компании към момента не са си избрали снабдител на ток, макар че срокът за това изтече в края на юни 2021 година, оповестява " Капитал ". В такава обстановка са хиляди офиси, книжарници, дребни магазини и още доста други търговски обекти, за които електрическата енергия не е главен разход.

По закон, в случай че небитов клиент не е избрал снабдител на електрическа сила по свободно контрактувани цени, той се доставя от досегашния си снабдител (трите снабдителя на ЕРП), само че в качеството му на снабдител от последна инстанция (ДПИ), при което цените са по-високи.

За юли да вземем за пример цените на силата при ДПИ са към и над 210 лева./мВтч, до момента в който междинната борсова цена на тока тогава беше 189 лева./мВтч. Разликата е към 10%, само че при сметките от под 50 лева на месец действително не би се усетила.

Лицензии за доставяне с електрическа енергия от ДПИ (допълнени с правата и отговорностите по " координатор на специфична балансираща група " ) имат няколко компании. Това са НЕК, " Електрохолд продажби " (лицензията е издадени в началото на " ЧЕЗ Електро Продажби " ), " ЕВН Електроснабдяване ", " Енерго-Про Продажби ", ЕСП " Златни пясъци ". Всички те са издадени през 2013 година и са за период от 26 години.

А задачата на по-високите цени на ДПИ е това да дисциплинира компаниите и те да бъдат насърчени (или принудени от високите сметки за ток) да потърсят и изберат снабдител. Това отново може да е същото сдружение, което и в този момент ги доставя, само че при към този момент подписан контракт за доставка на ток, цените ще са други и сигурно по-ниски.

 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР