Стотици хиляди българи, които посещават всяка година град Одрин, минават

...
Стотици хиляди българи, които посещават всяка година град Одрин, минават
Коментари Харесай

Наши революционери и видни учени тънат в забрава в Одрин

Стотици хиляди българи, които посещават всяка година град Одрин, минават около един от най-големите монументи от близката ни история без и да подозират, че това е дело на огромния български възрожденски учен-енциклопедист Петър Берон, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Буквално на метри от централния бул. Топкапи, на улица ул. Мумджулар, се намира постройката на тогавашната славна " Българската мъжка педагогическа гимназия ". Тя и през днешния ден гордо стърчи, с цел да ни напомни, че тя е била главният образован и революционен център на българите от Тракия в Османската империя.

Петър Берон, който владее 9 езика, има енциклопедични знания в медицината, философията, математиката и естествените науки, живее извънредно непретенциозно, с една единствена цел - да подари голямото си благосъстояние за просвещението на сънародниците си. Френските учени, които са впечaтлeни от знанията на Берон оферират той да вземе френско поданство под името Пиер Барон и да преподава в Сорбонота. Той обаче изрично отхвърля и продължава да живее непретенциозно в едно полуразпаднало таванско помещение в Париж.

Само с една част от продажбата на неговите парцели се финансира и уголемява активността на " Българската мъжка педагогическа гимназия Д-р Петър Берон в Одрин ".

Битката на локалните българи за обучение на майчин език е сложна и жестока заради съпротивата на гърците. Те даже опожаряват първото българско учебно заведение в Одрин, което е намерено през 1846 година

Четири години по-късно Найден Кръстевич построява ново българско класно учебно заведение, което от 1896 година носи името на доктор Петър Берон. До закриването му през 1912 години разноските се покриват напълно от годишните лихви на завещаните от Берон пари за образователни цели.

В тази гимназия обучение получават всички учители за българските учебни заведения в Тракия. А един от тях Христо Коцев през 1895 година основава и първия революционен комитет в Одрин. За единствено 13 години, в интервала 1899 - 1912, 145 зрелостници приключват цялостно приблизително обучение в " Българската мъжка педагогическа гимназия в Одрин ".

Днес постройката е превърната в турско учебно общежитие. Пълно пренебрежение към делото и паметта на доктор Петър Берон е да няма даже една скромна табела за предишното на тази постройка.

Въпросът е и към нашето консулство в Одрин, което е единствено на към един километър от някогашната гимназия, за какво не е подхванало никакви действия пред локалните управляващи да има освен паметна табела, само че и бюст на доктор Петър Берон. Със сигурност общинските управляващи не би имали нищо срещу тази самодейност, откакто целият център на Одрин е посипан с табели / в това число и на английски/ за двете български църкви в Одрин - " Св. Георги " и Св. Константин и Елена ".

Съвременните българи и изключително младото потомство нямат потребност от " патетични " постове във Facebook и кухи патриотични слова. Те имат потребност от съответни каузи от страна на ръководещите, които да напомнят за страданията на предците ни и да ги водят със самочувствие в всекидневието им. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР