Стотици гости на Самоводската чаршия преминаха през билков венец за

...
Стотици гости на Самоводската чаршия преминаха през билков венец за
Коментари Харесай

При Самоводската чаршия: Гости преминаха през билков венец за здраве на Еньовден

Стотици посетители на Самоводската чаршия минаха през билков венец за здраве на Еньовден. Традицията се съблюдава към този момент 19 години. Под венеца от 77 опушени билки минаха търновци и посетители на града. Сред заинтригуваните от античната българска традиция бяха и участниците от пет страни в Средновековния фестивал „ Цар Иван Александър – обич и дипломация “, който ще се състои от през днешния ден до 26 юни на крепостта „ Царевец “ във Велико Търново.
 Българска телеграфна агенция
Еньовден съответствува с православният празник в чест на Свети Йоан Предтеча, отбелязван на 24 юни. Според българския национален календар това е един от най-мистичните дни, в който отдаваме своята респект към природата и нейните вълшебен сили.

Празникът на Самоводскта чаршия беше проведен за първи път преди 19 години. Той е по концепция на билкаря, към този момент мъртвец, Емил Елмазов, чиято билкопродавница беше ситуирана в един от дюкяните на чаршията.
 Българска телеграфна агенция
Според Борислав Йорданов, началник на Туристическия информативен център във Велико Търново, традицията се е утвърдила и притегля посетители от цялата страна. След като билковият венец беше прикаден и опушен с аромата на билките, гостите минаха с благопожелание за здраве и шанс.

Според поверията в този ден слънцето е най-силно и дава най-голяма сила на билките и цветята, брани в утринните часове. Букетче с дъхави еньовденски билки получиха всички участници в ритуала.
 БТА
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР