Стотици богомолци присъстваха на историческа служба в прочутия манастир Киево-Печорска

...
Стотици богомолци присъстваха на историческа служба в прочутия манастир Киево-Печорска
Коментари Харесай

Под засилени мерки: Киев отбеляза Коледа

Стотици богомолци участваха на историческа работа в фамозния манастир Киево-Печорска лавра, а украинците означават православната Коледа под сянката на войната.

За първи път митрополит Епифаний, глава на Православната черква на Украйна, управлява коледна божествена литургия в катедралата " Успение Богородично " от 11 век, най-значимият православен манастир в прозападната страна. Стотици вярващи, в това число мъже във военна униформа, се събраха, с цел да участват на службата под засилено полицейско наличие, заяви сътрудник на AFP от мястото на събитието. Богомолците трябваше да преминат през железни детектори, а паспортите им бяха тествани. Православните християни честват Коледа на 7 януари.

Разположена в столицата Киев, църквата е била седалище на клон на Украинската православна черква, която преди беше под юрисдикцията на Москва, само че прекъсна връзките си, откакто Русия нахлу в Украйна през февруари. Заради нахлуването Украинската православна черква на Московската патриаршия се опита да се дистанцира от Русия. Но клонът към момента е подложен на напън от украинските управляващи. Службата за сигурност бе нахлула в манастира поради хипотетични връзки с съветски сътрудници. Той е обект на международното културно завещание на ЮНЕСКО Православната черква на Украйна е основана през 2018 година Московската патриаршия не признава новата черква.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР