Стопкадри Нова ТвИзпълнителният директор на Сдружението на общините Силвия Георгиева

...
Стопкадри Нова ТвИзпълнителният директор на Сдружението на общините Силвия Георгиева
Коментари Харесай

Шефът на Сдружението на общините: Местните данъци няма да се вдигат от 1 януари

Стопкадри Нова Тв

Изпълнителният шеф на Сдружението на общините Силвия Георгиева разгласи, че локалните налози няма да се подвигат.

Тя призна, че през днешния ден са разискали този въпрос за следващ път и с министър-председателя, и с министър Василев на една полемика сред кметове и държавното управление.

За следващ път министър Василев означи че няма по какъв начин данъчните оценки да останат замръзнали в 2002 година, когато за последно са били обновени. Очевидно е, и за пазара, и за бизнеса, и за жителите, че те трябват най-малко малко да се приближат до пазарните си стойности, стартира в „ Пресечна точка “ по Нова Тв Георгиева.



Това би могло да се случи най-рано от 1-ви януари 2025 година, и то единствено, в случай че през 2024 година Министерство на финансите дружно с Национален статистически институт и с нашето национално Сдружение на общините работи доста интензивно, с цел да променим коефициентите, по които се считат данъчните оценки. Тоест, от 1-ви януари 2024 година няма по какъв начин да се случи, добави тя.



Според нея в някои общини може да няма никаква смяна нагоре, тъй като е значимо жителите да знаят, че Общинските препоръки са тези, които дефинират промилите за всяка съответна община.

Георгиева изясни, че данъчните оценки се актуализират на централно равнище с решение на Народното събрание, и те са основата, върху която се таксуват недвижимите парцели.

Общинските препоръки вземат решение дали да ги обложат с един, два, три четири или четири и половина промила. Ако се вдигне основата и Общинския съвет след разбор реши, че налозите биха станали мъчно събираеми и не са обществено търпими, Общинския съвет може да вземе решение да понижи промилит, тъй че за всяка община ще бъде друго, съобщи още Силвия Георгиева.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР