Стопкадри бТВПсихотерапевтът Мария Чомарова видя три пропуска в новия закон

...
Стопкадри бТВПсихотерапевтът Мария Чомарова видя три пропуска в новия закон
Коментари Харесай

Психотерапевт видя три пропуска в новия закон срещу домашно насилие

Стопкадри бТВ

Психотерапевтът Мария Чомарова видя три пропуща в новия закон против домашното принуждение, откакто бяха обнародвани поправките в него и той към този момент влезе в действие от през днешния ден.

Най-важният пропуск е, че интимната връзка не влиза в закона, какъвто е казусът с Дебора в Стара Загора. Младите хора сред 18 и 21 години, които нямат общуване или брак, напълно са отвън отбраната на този закон, сподели за бТВ Чомарова от Асоциация „ Анимус “.

Според нея има планове с помощта на гражданското общество и гражданските митинги, да се включи тази член в закона.

Има обаче доста мощна съпротива от антидемократичните сили, бих желала да го кажа ясно в ефир, тъй като в действителност повода да се изключи този текст, това не е инцидентна причина. Това е, с цел да не се дава опция на хомосексуални двойки да търсят протекция разбирам, добави Чомарова.

Относно втория пропуск тя насочи апел към финансовия министър Асен Василев.



Всичките нови промени, в това число и новия орган, който се основава и който би трябвало да координира напъните на всички, и на цялата ни страна в битката също домашното принуждение, не са получили зелена светлина от Министерството на финанситете. Както и стратегиите, които са заложени за предварителна защита и поддръжка, изключително в провинцията. Ако този закон не се хастари финансово, ще остане един подправен закон и доста малко ще са позитивите, изясни Чомарова.

Третото нещо, което бих желала да отбележа, влезе в пленарна зала, само че доста забавно е отпаднало някак си. Затова е хубаво жителите да знаят какво се случва, а това е, че в закона беше планувано да има указател на насилниците, които имат присъда. В смисъл присъда за ограничаваща заповед и в закона беше планувано да се лишава оръжието на тези хора, в случай че имат такова. Доказани хора с принуждение нямат право да имат оръжие и би трябвало да им се лишава, когато работи тази заповед, или в случай че те са в регистъра и са с ограничаваща заповед, да не им се дава оръжие, съобщи още Мария Чомарова.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР