Стопкадър Novini.bgПремиерът и вицепремиерът направиха коментар по актуалната тема за

...
Стопкадър Novini.bgПремиерът и вицепремиерът направиха коментар по актуалната тема за
Коментари Харесай

Акад. Денков: Не очаквам Австрия да промени позицията си за приемането ни в Шенген

Стопкадър Novini.bg

Премиерът и вицепремиерът направиха коментар по настоящата тематика за влизането ни в Шенген, а финансовият министър бе безапелационен, че страната не е застрашена от банкрут.

В хода на договарянията от седмици насам Австрия неведнъж е давала знак, че е съгласна на отваряне на въздушните и морски граници. Това, което се взема решение все още, е по какъв начин да се формулира решението, обвързвано със сухопътните граници. Не чакаме смяна в тази позиция. Защото, в случай че Австрия промени отношението си към това, което към този момент е приела, влизаме в напълно друга полемика. Аз не чакам това да се случи. Така министър председателят Николай Денков разяснява тематиката за австрийското „ Да ” на приемането на България в Шенген по море и въздух.

„ Влизането в Шенген се реализира с отварянето на въздушните и морските граници. Шенген е значима осведомителна система, до която достъп получават страните, ползващи се с доверие, че няма да злоупотребят с нея. По отношение на сухопътните граници – обстановката в Европа сега е особена. Това демонстрира, че ние се намираме в изключителна обстановка – отварят врата за Шенген и, когато се успокои мигрантската вълна, когато стартират да падат поставените граници сред другите европейски страни, тогава ще е най-подходящият миг да падне границата и за нас ”, изясни министър-председателят. И добави, че процедурата по банкет в Шенгенското пространство ие идентична за всички страни и самата Австрия също е минала през нея. 

„ От гледна точна на осъществяването на бюджета и план-сметката за 2024 година, ние нямаме проблеми с подготовката за еврозоната ”, съобщи Денков, написа nova.bg.

„ Присъединяването ни към Шенген не е самоцел, а резистентен ангажимент да продължи да охранява надеждно външните граници на Европейски Съюз. Благодаря на сътрудниците от Австрия и Румъния за това, че продължаваме, с градивен звук, да почистваме и последните елементи ”, разяснява от своя страна вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел.

„ Предварителните данни демонстрират, че дефицитът ще бъде по-малък от плануваното - 2,5, а не 3%. Това опровергава всички черни сюжети, които се чуваха - за това, че страната ще банкрутира ”, заяви финансовият министър Асен Василев.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР