Стопаните на домашни прасета в 3-километровата зона около квартал „Повеляново“

...
Стопаните на домашни прасета в 3-километровата зона около квартал „Повеляново“
Коментари Харесай

Призовават стопаните на прасета във Варненско да заколят животните си доброволно

Стопаните на домашни свине в 3-километровата зона към квартал „ Повеляново “ в Девня да заколят сами животните си, приканва зам.-министърът на земеделието и храните доктор Янко Иванов. Той взе участие в съвещание на районната епизоотична комисия, свикано след последния случай на африканска чума по свинете, регистриран в квартала, оповестява Moreto.net.
Според специалиста се касае за към 10 свине, чието умъртвяване е желателно, с цел да се предотврати риска от разпространяване на болестта.
Африканска чума бе открита при дива свиня, открита край "Повеляново ". Ловци почнали да я разфасоват в една от къщите в обитаемото място. За съществуването на нещо неправилно открили едвам когато почнали да обработват натрупа на животното. Властите показват, че откритото месо е конфискувано и загробено, а мястото е дезинфекцирано. Няма данни някои от ловците да има домашно прасе.
На този стадий няма да се слагат контролно-пропускателни пунктове. Свинекомплексите ще не престават да работят, само че при стоманени ограничения за биосигурност. На този стадий търговията им няма да бъде спирана. Животните ще бъдат изследвани за африканска чума на всеки 15 дни. Ще бъдат определени и готови терени за загробване при положение, че болестта влезе в индустриалните ферми.
На кметовете е разпоредено да извършат инвентаризация на домашните свине в обитаемоте места, за които дават отговор. Забранено е организирането на пазари.
Полицията би трябвало да ускори контрола върху превозването на животни. Нужно е колите да се ревизират с изключение на за живи животни и за преместване на незаконно на разфасовани трупове.
„ По отношение на ловците взехме решение да се извърши едно претършуване на региона, което ще изисква малко повече време. Колкото по-дълго стоят труповете на такива животни, толкоз по-голям е рискът да ги разнесат хищници или други свине да бъдат в контакт с тях “, сподели зам.-министърът. Той добави, че в случай че възникне заболяване и при домашните животни, ще би трябвало да бъдат избити прасетата в засегнатия регион. Обясни, че компенсации ще бъдат изплащани единствено в случай че животните са регистрирани.
„ Очакваме завишение на случаите в региона. Приканваме стопаните да не отглеждат свине, тъй като околните една-две години ще са рискови. Инфекцията е тук. Тези, които имат домашни свине е най-добре да ги изколят, тъй като в противоположен случай ще стигнем до обстановката в Тутраканци “, съобщи доктор Георги Чобанов от Българската организация по сигурност на храните.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР