Столицата София е най-многобройната с население от близо 1,3 млн.

...
Столицата София е най-многобройната с население от близо 1,3 млн.
Коментари Харесай

Столицата има 17 пъти по-голямо население от област Видин

Столицата София е най-многобройната с население от близо 1,3 млн. души, което е двойно повече от това във втората област (Пловдив с 634 хиляди души) и цели 17 пъти – от последната (Видин със 75 хиляди души). Това се споделя в проучване на

Последните области в класацията по население – Видин, Смолян, Габрово, Силистра и Търговище, към този момент са с по под 100 хиляди души и са по-малки и от някои общини в страната, което слага въпроса за административно-териториално промяна освен на общинско, само че и на регионално равнище.

Разликите в площта на областите също са обилни. Най-голямата област – Бургас е към пет пъти по-голяма от най-малките – столицата и Габрово. София и Благоевград също са измежду най-обширните области.

Област Габрово се отличава в съвсем всички съществени индикатори. Освен измежду най-малките по повърхност и население, тя е втората с най-вече обитаеми места (след Кърджали) и по едно и също време с това е третата област с най-голям дял на градско население (след столицата и Варна). Обяснение за това може да се търси във обстоятелството, че Габрово е отличник измежду областите с безусловно обезлюдени обитаеми места (61 от общо 167 в страната). За съпоставяне Кърджали е региона с максимален брой обитаеми места (468 от общо 5257 в страната) и най-нисък дял на популацията в градовете (41,8% при междинен 73,6% в страната). Разград пък е измежду областите с минимален брой обитаеми места (103) и най-ниско градското население (47,8%).

Тези базови индикатори за областите предопределят и редица аспекти на икономическото и общественото им развиване, като опциите за промяна на стопанската система и вложенията, приходите и бедността, достъпът до обучение и опазване на здравето, културният и туристически капацитет, спецификите на инфраструктурата, обезпечаването на ред и сигурност, качеството на околната среда.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР