Столицата ни ще бъде сред най-силно засегнатите от суша и

...
Столицата ни ще бъде сред най-силно засегнатите от суша и
Коментари Харесай

Промяната на климата носи лоши новини за градовете на Европа, включително София

Столицата ни ще бъде измежду най-силно засегнатите от суша и горещини, написа в проучването

© Надежда Чипева Още по тематиката
Форумът в Давос: Код алено за планетата

Глобалното стопляне и рискът от естествени бедствия ще преобладават пред тематики като терористични закани и миграция на Световния стопански конгрес
21 яну 2018
Вярвам, нямам доверие...

Климатичните промени и доверието
30 дек 2017
Арктика няма да се върне към всекидневно замръзналото положение от предишното

Предизвиканите от индивида климатични промени способстват за превръщането на района в по-топло и по-динамично място
28 дек 2017
Топло, топло...

В опит да плануват следствията от парниковия резултат учени учат досегашната еволюция на Земята
1 дек 2017
Защо има смисъл да рециклирате

Системата за преправка на боклуци в София работи, въпреки и към момента мъчно и с бутане. За да създава повече смисъл и пари, би трябвало да вземат участие повече хора
1 дек 2017 Суши, наводнения и горещи талази. Ако международните държавни управления се провалят в политиките си за битка с климатичните промени, до 2050-2100 година междинната годишна температура ще се увеличи с 2.6 до 4.8 градуса по Целзий по отношение на прединдустриалните равнища. Според ново проучване поради гъстотата на популацията и инфраструктурните си особености градовете ще бъдат най-силно наранени без значение от степента на влияние – ниска, междинна и висока. И в трите оценени сюжета новините за 571-те града в Европа не са положителни.

Три сюжета, три естествени бедствия

Според създателите на проучването оповестено в Environmental Research Letters градовете от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) ще бъдат най-силно наранени от горещини. И при трите сюжета дните с изключително високи температури ще се покачат, най-значително в района на Централна и Източна Европа. При ниско влияние на смяната на климата по време на гореща вълна температурите ще се повишат с от 2 до 7 градуса по Целзий, а при високо влияние - с от 8 до 14. София се подрежда пета измежду европейските столици, които ще усетят най-голяма смяна. На първо место е Атина, следвана от Никозия.

Държавите от Централна, Южна и Източна Европа ще пострадат най-силно от предстоящите интервали на засушаване. И тук София се подрежда на пето място измежду засегнатите. При по-лек сюжет засушаването ще е главно в Испания. Ако се изпълнят сериозните прогнози, то 98% от градовете на континента ще би трябвало да се оправят с невиждани суши.

Заради смяната на климата се чака наводненията да станат все по-често срещан естествен феномен за Европа. Освен по-чести наводненията ще бъдат и по-сериозни, написа в текста на изследването. Най-силно наранени ще бъдат столиците Дъблин, Хелзинки, Рига, Вилнюс и Загреб. Заради географското си разположение Англия е посочена като страната, която ще пострада най-вече. При ниско влияние на климатичните промени при 85% от градовете, през които минават реки, ще се следят повече наводнения. При високо влияние наводненията в избрани градове ще са до два пъти по-сериозни, като знак за това е количеството на водата на квадратен метър.

Проучването е следващата добавка към надигащия се куп доказателства, че климатът се променя неконтролируемо. Миналата година да вземем за пример стана ясно, че Арктика в никакъв случай към този момент няма да бъде същата. Големият брой хора, които не имат вяра в смяната на климата, в допълнение способства за изострянето на казуса. Може би единственият положителен сигнал е, че тазгодишният конгрес в Давос зададе тематиката като предпочитана.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР