Столицата на Китай посреща най-добрите спортисти в зимните дисциплини, които

...
Столицата на Китай посреща най-добрите спортисти в зимните дисциплини, които
Коментари Харесай

Зимните олимпийски игри в Пекин бяха открити с грандиозна церемония

Столицата на Китай посреща най-хубавите спортисти в зимните дисциплини, които ще се борят за оценките на 24-ите зимни олимпийски игри. Пищната гала на националния стадион " Птичето гнездо " стартира с впечатляващо светлинно шоу, последвано от парада на нациите. Както и преди 14 години, този театър е умислен от китайския режисьор Чжан Имоу, който през 2008 година стана създател на една изумителна гала, белязана от национализъм и цветове. 

Церемонията стартира с представянето на китайския лунен календар - Ли Чун, и идването на пролетта. След това на арената се появи знамето на Китай, което мина през ръцете на дълга колона от хора - представители на 56-те етнически групи от всички елементи на страна. Военни издигнаха знамето на фона на Марша на доброволците - националния химн на Китай.

Дойде ред и на парада на формалните делегации. По традиция той беше открит от представителите на родината на олимпийските игри - Гърция.

Знамето на България развяха сноубордистът Радослав Янков и биатлонистката Мария Здравкова, която размени Милена Тодорова като знаменосец.

Припомняме ви, че спортистите са сложени в изолираност по силата на здравните правила и им се вършат проби всеки ден. Пекин се придържа към тактиката за нулев коронавирус и не е позволен никакъв контакт с локалното население. Трибуните на спортните обекти ще бъдат частично запълнени, като присъстващите ще идват с предложения и ще би трябвало да съблюдават правила за обществена отдалеченост.

Церемонията по откриването бе бойкотирана от няколко западни страни, отпред със Съединени американски щати, в израз на митинг против нарушаването на човешките права в Китай. Както е известно Австралия, Англия и Канада също оповестиха дипломатически протест. 20 международни водачи участваха, измежду които генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш и Владимир Путин.

Състезателите ще се борят за разпределението на 109 комплекта медали в 15 разнообразни спорта: алпийски ски, биатлон, ски тичане, ски скокове, северна композиция, ски свободен жанр, сноуборд, бобслей, скелетон, шейни, хокей, фигурно пързаляне, тичане с кънки, шорттрек и кърлинг. Общо 2871 спортисти (1581 мъже и 1290 жени) от 91 страни трябваше да вземат участие в Пекин, но пандемията от COVID-19 непрестанно нямалява броя им. 

Зимните олимпийски игри имат и своите дебютанти в лицето на Хаити и Саудитска Арабия. 

България ще бъде показана от 15 спортисти в Пекин – най-малката ни делегация от 80-те години на предишния век насам. В китайската столица ще се представим в 7 спорта, включени в 4 федерации: алпийски ски, биатлон, ски тичане, ски скок, сноуборд, фигурно пързаляне и шейни. 

Българското присъединяване в Пекин стартира на 5 февруари и ще бъде намерено от най-хубавия ни скачач Владимир Зографски, който започва с присъединяване в квалификациите на дребна шанца в събота сутринта. След това Павел Ангелов ще направи първите два манша в спускането с шейни, а биатлонистите ни ще започват в смесената щафета 4х6 километра към 11:00 часа българско време.

Игрите в китайската столица ще продължат до 20 февруари. Китайската столица  се превръща в първия град в историята, който приема и летни, и зимни игри.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР