Столицата може да получи 3 млрд. лв. еврофинансиране и 3

...
Столицата може да получи 3 млрд. лв. еврофинансиране и 3
Коментари Харесай

Какви са най-големите и скъпи нужди на София за следващия програмен период

Столицата може да получи 3 милиарда лева еврофинансиране и 3 милиарда лева допълващо лично и държавно. Този път има готова карта със зони и планове, които би трябвало да бъдат изпълнени, в случай че градът желае да се развие качествено. Те са готови от общинското дружество " Софияплан ". Повече за новите правила през идващия програмен интервал и изискванията, които общината би трябвало да съблюдава, четете.
Ето кои са най-големите и скъпи планове, заложени в " Програма за София " - документът, който насочва финансирането: За същински комфортен градски превоз - над 1.5 милиарда лева

Една от ограниченията е осъвременяване на инфраструктурата на градския превоз и забързването му. Това значи бус ленти, възобновяване на релсовата инфраструктура, закупуване на нови рейсове, трамваи. Тук като възможен сътрудник на общината е посочена НКЖИ, която може да се включи по отношение на жп релсите и да помогне да вземем за пример за основаването на градска железница като районен превоз, свързващ Нови Искър, Перник, Елин Пелин и други със София.

" Може да се приготви план за закупуване на влакове, които да вземем за пример да вървят по една линия и да се оперират от взаимна компания сред Столичната община, БДЖ и НКЖИ, примерно казано ", изяснява арх. Георгиев.

Друга мярка, за която се чака към този момент десетилетие, е по-доброто и съответно обслужване с градски превоз. Тя включва оптимизация на разписанията посредством промени в маршрутната скица. Два са най-големите фактори, които забавят градския превоз, означават от " Софияплан ". Първият е връзката сред разписанията на транспортните средства при прекачвания, които не са добре синхронизирани. Вторият фактор е обвързван с маршрутите на градския превоз.

Проблемът идва от там, че потоците на придвижване не са познати на общината и тя не знае какви оптимизации да направи, с цел да накара хората " да слязат от колите ". " Представете си го като кръвоносна система - по какъв начин пътуват хората в София и прииждащите от другите градове в града и в какви количества. Ако общината желае хората да се движат с градски превоз, тя би трябвало да им обезпечи подобен по нужните потоци с нужната периодичност на прекосяване ", споделя арх. Любо Георгиев - шеф на " Софияплан ".

За да се снабдят с тези " потоци ", от " Софияплан " са разговаряли с всички мобилни оператори, които са изразили подготвеност да им оказват помощ, като дават анонимизирани данни за SIM картите, посредством които може да се наблюдава по какъв начин се движат хората. Засега обаче това не се е случило. Други разновидности са да се употребяват данни на Гугъл (на база на такива работи Гугъл Maps) или пък да се работи с компании като TomTom. " Има доста способи и те работят, въпросът е какво е най-удачно на локално равнище. Ако убедим общината да закупи такива анонимизирани данни, бихме могли да забележим по какъв начин са се движили хората през пиковите часове през последния месец да вземем за пример ", изяснява арх. Георгиев.
Неизпълненото до момента се връща като бумеранг под формата на съответни планове. Те се виждат на, цялостна с червени сектори, в които има потребност от съществени намеси в най-различни категории.
Зелена сила - над 100 млн. лева
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Вечерни вести 3 Градове 1 Политика 2 Политика 3 Свят 1 Политика 2 Вечерни вести 3 Места
Една от концепциите е построяването на децентрализирано топлоснабдяване, каквото в този момент се ползва в Дания и Холандия. По сметки то е по-ефективно от позиция на систематизиране на силата, споделя арх. Георгиев. Това може да се приложи и в София и " Топлофикация " да се децентрализира и да се трансформира в енергиен хъб с помощта на скъпата си мрежа, като разпределя геотермална сила и въз основата на фотоволтаици създава ток, който се употребява за загряване на вода.
Картата на " Софияплан " разрешава да се види в кои квартали от каква интервенция има потребност - дали са добре обвързани с градски превоз, паркове и други
Освен това могат да се слагат фотоволтаици на покривите на жилищните блокове, които да генерират сила, а в случай че тя е в остатък, да се продава да прилежащия блок или на заведение или супермаркет наоколо. Друга алтернатива е събирането на дъждовна вода на покрива и потреблението и в казанчетата, вместо да се употребява чешмяна вода, която е питейна и хлорирана. " Това на процедура е съвсем допустимо, има потребност единствено от малко административни пипвания ", споделя арх. Георгиев.

Но са нужни и меки ограничения - мъчно 100 жилището могат да се обединят към концепцията за фотоволтаици, по тази причина ролята на общината е да събира всички заинтригувани страни и да изяснява изгодите.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР