Столичният общински съвет на предстоящото си заседание в четвъртък ще

...
Столичният общински съвет на предстоящото си заседание в четвъртък ще
Коментари Харесай

Ковид кризата се отрази на финансовите резултати на общинските дружества през 2020 г.

Столичният общински съвет на идното си съвещание в четвъртък ще прегледа отчет с резултатите на общинските търговски сдружения за 2020 година

През миналия месец всички 56 търговски сдружения – включително 38 лечебни заведения, регистрираха своите финансови резултати пред специфична комисия, формирана от общински съветници от другите политически групи. Тя прегледа годишните доклади за 2020 година и бизнес-плановете за 2021 г. Целта на общинските дружества е да оферират качествени и положителни услуги на жителите, като запазят стабилно финансово положение.  

Във връзка с оповестеното през март 2020 година изключително състояние в България поради COVID-19, наложените ограничаващи ограничения се отразиха доста върху стопанските субекти. Независимо от подхванатите дейности от страна на страната и Столична община за отбрана на жителите и бизнеса, активността и финансовите индикатори на комерсиалните сдружения бяха значително наранени от здравната рецесия. 

Наемателите на обекти, благосъстоятелност на общинските сдружения бяха изцяло или отчасти освободени от заплащане на наеми с решение на СОС, което рефлектира негативно върху приходите на предприятията. Въпреки това, общинските сдружения с ясна идея за справяне със обстановката резервираха устойчиво финансово положение, като някои от тях предоговориха с кредиторите отговорностите си.  

През 2020 година здравната рецесия се отрази най-тежко на транспортните сдружения, при които беше регистриран над 60% спад в приходите  в интервалите с локдаун и строги противоепидемични ограничения.

Общият спад в приходите на транспортните сдружения за 2020 година е 40%, което се дължи на понижените продажби на транспортни документи,  липсата на приходи от платено паркиране в някои месеци от годината и облекченията за наемателите, въведени поради рецесията.

Въпреки обективните компликации през миналата година, множеството от общинските лечебни заведения съумяха да се оправят с провокациите с поддръжката на Столична община. След като бе обезпечено и в допълнение финансиране на дейностите по диагностициране и имунизиране против COVID-19, някои от сдруженията даже регистрираха позитивни финансови резултати. 

Отпуснатите от Следствен отдел към окръжна прокуратура заеми на лечебните заведения бяха употребявани за вложения в съвременна здравна инсталация, която дава отговор на актуалните условия за диагностика и лекуване на пациентите.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР