Столичната община вдига следизборно данъците за автомобили и за възмездно

...
Столичната община вдига следизборно данъците за автомобили и за възмездно
Коментари Харесай

Вдигат данъците за коли и продажба на имоти в София

Столичната община подвига следизборно налозите за коли и за възмездно придобиване на парцели. С новите финансови попълнения кметството ще докара в хазната по 18 и 20 милиона лв. от двете пера. Парите ще се употребяват за възстановяване на качеството на въздуха посредством вложения в градския превоз, за озеленяване и за възстановяване на положението на кварталите, изясни мярката кметът Йорданка Фандъкова.

Ръстът в налога за колите ще засегне тези с най-ниските евростандарти - от 0 до 4, както и най-мощните - над 74 киловата. За колите с Евро 5 и 6 данъците се резервират, като техният брой е 180 000 броя. Увеличението на налозите е друго съгласно типа на автомобила. Фандъкова даде за образец, че съгласно мощността то ще е от 3 до 10 лв. на година, а съгласно екостандарта - от 7 до 40 лв. на година. Според зам.-кмета Дончо Барбалов от нарастването няма да бъдат наранени 360 000 до 74-киловата мощ, или към 90 конски сили. Най-висок данък ще има за 1900 транспортни средства, които са по едно и също време доста остарели и мощни. От общината обаче не чакат тази мярка да накара хората да оставят колите си и да употребяват по-често градски превоз.

Данъкът за покупко-продажба на парцели и коли ще се вдигне от 2,5 на 3%. 115 000 покупко-продажби се вършат годишно в София, като половината от тях са с заявена стойност под 2000 лв.. Според кметицата половината от извоюваните по това перо средства ще бъдат пратени непосредствено за районните кметове на кварталите.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР