Столичната община разработва план за въвеждане на нискоемисионни зони в

...
Столичната община разработва план за въвеждане на нискоемисионни зони в
Коментари Харесай

Столичната община планира зони без автомобили в града

Столичната община създава проект за въвеждане на нискоемисионни зони в града. Това стана ясно от думите на зам.-кмета по екология на столицата Йоанна Христова. Става въпрос за централните елементи на столицата, в които или няма да могат да влизат замърсяващи транспортни средства, или изобщо ще бъдат неразрешени за коли.

``
реклама

„ Това биха могли да бъдат и зони, които са освободени напълно от превоз и нахлуване на всевъзможни транспортни средства. Биха могли да бъдат улици или цели карета и биха могли да се ползват единствено в дни с превишения или да бъдат непрекъснато настоящи. Всичко зависи от резултата, който такава мярка ще окаже върху качеството на атмосферния въздух “, изясни тя.

Преди дни общинският консултант от ГЕРБ Зафир Зарков също разяснява предлагането като изясни, че всеки автомобил след инспекция ще получава съответния стикер за това какви нездравословни излъчвания отделя. „ Столична община даже към този момент е подготвена със система, която да следи влизането на такива коли в центъра на града. Има към 90 камери, инсталирани на всички входно-изходни артерии ", сподели Зарков за Bulgaria ON AIR.

От думите му стана ясно, че промените в закона би трябвало да се случат до 2021 година като се планува нискоемисионната зона да бъде " Синята зона " в София.

По думите на Христова при утвърждение това ще е една от ограниченията в новата „ Програма за възстановяване качеството на атмосферния въздух на територията на Столичната община за интервала 2021-2026 година “, оповестява БГНЕС.

Идеята на Столична община за ограничението на някои коли в центъра на града е остаряла. За нея се приказва още от 2018 година, когато се разгласи, че основаването на зоните е залегнало в плана на Национална стратегия за възстановяване качеството на атмосферния въздух 2018-2024 година Тогава обаче мярката не беше обвързана с финансиране и промени в нормативната уредба.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|Контакти <
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР