Столичната община предлага два проекта за борба с домашното насилие

...
Столичната община предлага два проекта за борба с домашното насилие
Коментари Харесай

Нов кризисен център в София и правна клиника ще помагат на пострадали от домашно насилие


Столичната община предлага два плана за битка с домашното принуждение с фокус към жертвите, които са деца и дами. Единият е за откриване на предпазено жилище – тип спешен център за потърпевши от домашно принуждение, а другият за приемане на безвъзмездна правна помощ.

„ Ще можем да окажем помощ най-малко на 130 -140 потърпевши. Това може да стане посредством позвъняване на горещата линия, а в спешните центрове могат да насочват към полицията или към неправителствени организации “, изясни Георги Георгиев – ръководител на Столичния общински съвет.

Той изясни, че в предпазеното жилище ще може да се остане до 6 месеца, а издръжката е за сметка на общинския бюджет. В предпазеното жилище ще се предлага заслон, храна и уют, както и съвещания с психолози.



„ Идеята е да затворим кръга от нужната отбрана и протекция, когато към органите на реда се обърне лице, което е потърпевшо от домашно принуждение “, означи Георгиев.

Жилището остава с незнаен адрес за обществото. За него ще са нужни към 160 000 лева за интервал от 1 година.

„ Проучваме разнообразни парцели – няколко жилището и къщи. Ще вземем решение за съответно помещение на закрито съвещание на СОС, а до лятото този център би трябвало да проработи “, сподели още Георги Георгиев.

Вторият план е за основаване на правна клиника. С тази услуга на потърпевшо от принуждение лице ще може да се окаже правна помощ, наред с психическата и лечебната.

„ Това ще е помощ и помощ за правни проблеми – издаване на ограничаваща заповед или различен тип правна помощ. Не всеки може да си разреши юрист – плануват се действия по консултиране и ориентиране към правни услуги, по този метод ще осигурим безвъзмездна правна помощ на жертвите “, изясни Георги Георгиев.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР