Столичната община планира прочистване на Борисовата градина от опасни дървета.

...
Столичната община планира прочистване на Борисовата градина от опасни дървета.
Коментари Харесай

Готви ли се масова сеч за строителство в Борисовата градина

Столичната община възнамерява пречистване на Борисовата градина от рискови дървета. Граждански организации обаче се тормозят, че се готви всеобща сеч, с цел да се освободи място за строителство .

От общината не се ангажираха с точния брой на сухите дървета, които заплашват хората, само че природозащитници са създали обиколка и са преброили 800 маркирани дървета.

„ Когато поставихме на Столичната община въпроса за какво имаме тази численост, до момента в който на комисията (временната комисия за приемане на маркираните дървета за сеч в Борисовата градина, бел. ред.) беше казана численост от 489 дървета, те споделиха, че това е било изражение в кубически метра, което беше изненадващо за нас “, сподели Ирина Матеева от Българското сдружение за отбрана на птиците, която е част от комисията.

Установени са изсъхналите и рискови дървета в 25-метрова зона към алеите в карето сред булевардите „ Драган Цанков “ и „ Яворов “ и основната алея около стадион „ Българска войска “. Според цивилен организации има заплаха това да е направено за да се приготви терен за строителство.

„ В нас остава подозрението каква е тази сеч. Дали това не е огромно пречистване на една огромна територия, тъй като тъкмо преди една година от същото това място се изнасяха камиони с необозначени дървета “, разяснява Гергана Пирозова от групата „ Да спасим Борисова градина “.

Безопасността на хората е водеща в тази самодейност.

„ Ние не поддържаме, не имаме намерение и няма да допуснем строителство в Борисова градина. Дейността с премахването на сухите и рискови дървета е активност за обезпечаване безпрепятстването за здравето на хората прилагане на парковата територия “, увери Лорита Радева, ръководител на непрекъснатата екокомисия в СОС.

Общинската комисия по запазване на околната среда реши маркираните дървета да бъдат тествани още веднъж . Тогава ще стане явен броят им и по кое време ще стартира тяхното изсичане.

-->
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР