Столичната община не е одобрила събиране и провеждане на Луковмарш

...
Столичната община не е одобрила събиране и провеждане на Луковмарш
Коментари Харесай

Луковмарш се провежда, въпреки че кмет, МВнР и партии са против

Столичната община не е одобрила събиране и осъществяване на Луковмарш с начална точка НДК, само че шествието въпреки всичко се организира.

Организаторите настояват, че заповедта от някогашния столичен кмет Йорданка Фандъкова за възбрана на марша е паднала в съда и те имат право да организират мероприятието, заяви Българска национална телевизия.

Участниците нямат право да носят неразрешени знаци. Този път стачкуващите развяват само национални флагове, само че не и факли.

Не е позволено е още пушенето, пиенето и скандирането. Те упорстват за унищожаване на всички комунистически монументи.

По-рано кметът на града Васил Терзиев съобщи, че макар че той не е одобрил шествието, в случай че то въпреки всичко се случи, " Следствен отдел към окръжна прокуратура ще издаде заповед за преустановяване ".

" Всеки опит за осъществяване на събития, застрашаващи обществения мир, достолепието на жители и общочовешките полезности ще среща отвод. Разчитам на способените институции да застанат до нас в това решение. Провокациите към принуждение, пропагандирането на расизъм, антисемитизъм, хомофобия, сексизъм нямат място в живота и града ни ", написа той в продила си във Facebook.

Луковмарш е годишно шествие с участници от цяла Европа, което се организира в памет на военачалник Христо Луков.

Като водач на мощно повлияния от националсоциализма и фашизма Съюз на българските национални легиони и поддържал близки връзки с националсоциалистическия режим на Третия райх, Луков е противоречива персона в българската история.

Против провеждането на демонстрацията се оповестиха и от " Продължаваме Промяната " и " ГЕРБ ".

„ Продължаваме Промяната “ за поредна година изрично се афишира срещу провеждането на „ Луковмарш “. Осъждаме всяка форма на неонацизъм и неофашизъм в България, както и всеки опит да се продължи тази по този начин наречена „ традиция “ в прорез с чисто човешки полезности и прокарвана с език на омразата. Ние, от Политическа партия, поддържаме напълно решението на кмета на Столична община Васил Терзиев да не позволи провеждането на шествие, което не просто заплашва обществения мир, само че и накърнява достолепието на българските жители ", се споделя в формалната им позиция.

От политическа партия ГЕРБ също се опълчиха " на опитите за обновяване на срамното за България събитие „ Луковмарш ”, като не пропуснаха опцията да нападат столичния кмет.

" След като за няколко следващи години, считано от 2020 година, държавното управление на Бойко Борисов и Столична община с кмет Йорданка Фандъкова, съумяха да забранят и предотвратят провеждането на събитието, улиците на София още веднъж са застрашени от очевиден церемониал и проява на нехарактерни и отречени от българското общество и историята ни човеконенавистнически идеологии. Българската столица би трябвало да остане град на толерантността и мъдростта, в който антисемитизмът, расизмът, ксенофобията и езикът на омразата нямат и няма да намерят място ", пишат в обява във Facebook от партията.

Всъщност и до момента, макар възбраните, Луковмарш нормално се организира под една или друга форма, а прекъсването му е постфактум. Режимът за осъществяване на манифестации, шествия и събрания по закон е осведомителен - уредникът подава поръчка в общината за час и място на събитието. Местната администрация съгласува с Министерство на вътрешните работи и може да не утвърди декларираното, да промени мястото, деня и така нататък Забрана за шествие може да има при положение на нарушение на публичния ред и издигането на неприемливи лозунги.

Министерството на външните работи също излезе с публична позиция по въпроса, макар че.

" Омразата, дискриминирането и антисемитизмът нямат място в нашата страна. Те са несъвместими с полезностите, идентичността, традициите и ползите на българския народ. Прояви от рода на така наречен „ Луковмарш “ показват несправедливо Република България в негативна светлина ", декларират от министерството, като приканват за " предприемане на всички нужни дейности, в границите на законоустановения ред, за попречване на провеждането на така наречен „ Луковмарш “ и през 2024 година "

По-рано денем в София имаше и контрашествие против Луковмарш.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР